U Mostaru predstavljena knjiga “Kuća na putu” Ivana Bitange Šujana

Mostar, 17. veljače 2023. – Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne priredilo je večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljanje knjige pjesama Kuća na putu Ivana Bitange Šujana. Bitanga Šujan objavio je šesnaest knjiga, petnaest knjiga poezije i jednu knjigu proze. O njegovu stvaralaštvu pisali su eminentna imena hrvatske književnosti Luko Paljetak, Petar Gudelj, Tonći Petrasov Marović, Nikola Martić, Zlatko Tomičić, Jure Ujević, Tomislav Marijan Bilosnić, Mladen Vuković, don Ilija Drmić, Mara Pezo, Ivan Juroš, Mario Bilić, Ivica Šušić i drugi.

Na predstavljanju u Mostaru o knjizi Kuća na putu govorili su Mladen Vuković, Petar Majić, Ivan Sivrić i Ivan Baković. Ugodnom druženju sa stihovima Ivana Bitange Šujana glazbeni su prinos dali mladi glazbenici Krešo Crnjac i Dorijan Emanuel Rotim.

Mladen Vuković ističe duhovnu dimenziju Šujanove lirike: „Duhovna lirika, osluškivanje eshatoloških motiva i potraga za vjerničkim mostom između doline suza i nebesa su jedna od temeljnih poluga poetike Ivana Bitange Šujana, koji je svaku svoju zbirku prožeo ponekom pjesmom o molitvi, blagdanima, svecima, Kristu, Bogu, vjeri u zavičajni kamen i kozmički amen. Tragao je, traga i tragat će svojim prepoznatljivim lapidarnim i ganutljivim bogobojaznim stihom do pjesme nad pjesmama, istine nad istinama, spokojan što je u svagdanu šimićevski otkrivao svoga Nađenog Boga, ispisavši osobno poetsko evanđelje po Ivanu Šujanu.“

Petar Majić se u svojoj ocjeni Šujanove zbirke osvrnuo na autorove zavičajne motive: „Čini se kao da kroz pet poglavlja (Vrata u kamenu, Tamjan, Tjeralica, Drhtaj i Pjesmarenje) i sedamdesetak pjesama Ivan poslaže prepuštene ili preskočene kamenčiće u mozaiku svog cjelokupnog poetskog opusa, svojim prepoznatljivim bojama i svojim stilom, dopunjavajući i proširujući njegove okvire tematikom, motivima, događanjima, likovima i emocijama. Odmah uočiš dragocjene arhaične izraze i zaboravljene idiome zavičaja, opet Ivan ne da zaboravu običaje, tradiciju, karakter i moralne vrijednosti. Ponekad se čini, baš kao da je svojim stihovima u svojevrsnoj zavičajnoj ćakuli s Antunom, Tinom i Petrom Gudeljom, i kao da im govori: ‘Ej, možda ste nešto smetnuli, možda vam je ovo promaklo'”.

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company