Predstavljamo nove članove – Ivan Babić

 

Ivan Babić (Imotski, 23. ožujka 1961., zavičajno mu je mjesto Studenci -Imotska krajina) osnovnu školu završio je u Studencima, a srednju školu u 3. riječkoj gimnaziji u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kao – profesor filozofije i ruskog jezika i književnosti. Godine 2020. stekao zvanje višeg knjižničara.

Od 1984. godine prevodio poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za mnoge hrvatske časopise i novine i za 3. program Hrvatskoga radija.

Godine 1998. izabran je za prevoditelja godine u tjedniku „Hrvatsko slovo“.

Objavio je sljedeće knjige prijevoda s ruskog jezika: A. S. Puškin Pjesme – Bajke – Drame, Zagreb, 2002. O. Mandeljštam Razgovor o Danteu, Zagreb, 2011.

Antologija ruskog slobodnog stiha Iznad svojega korijenja, Zagreb, 2019.

Od 1994. do danas zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba, a trenutno radi kao voditelj mreže Knjižnice Sesvete.

Osnivač je i već više od dvadeset godina voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, kao i programa poput Sesvetski pjesnički maraton, Stihotron itd. Lektor i urednik više izdanja. Priredio više knjiga i zbornika. Piše kritičke osvrte i recenzije u književnim časopisima, kao i tekstove iz područja knjižničarstva. Dugogodišnji je voditelj nekoliko literarnih natječaja za učenike osnovnih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije i urednik zbornika s radovima sudionika natječaja. Višegodišnji je član Povjerenstva za poeziju Hrvatskoga sabora kulture i Nagrade Tin Ujević (DHK). Priređivač i urednik zbornika poezije Sesvetski oblok, Zagreb, 2006.

Objavio je i dijalektni rječnik Studenački rječnik, 2008.

Poeziju objavljuje od 1996. godine na 3. programu Hrvatskoga radija i u mnogim književnim časopisima i novinama.

Sudionik pjesničkih festivala. Zastupljen u više suvremenih antologija hrvatskoga pjesništva. Pjesme su mu objavljene u školskim čitankama i na više internetskih portala i prevođene na španjolski, njemački, ruski, bugarski i makedonski jezik.

Do sada je objavio osam knjiga poezije: Kasna molitva prstiju, 1999., Zvizda, 2007., Stigme svagdana, 2011., Koncepcija vrta, 2014., Pogledi, 2016., Koncepcija vrta (e-izdanje), 2019., Umjetno disanje, 2020. i Stihovodi, 2021. (poezija za djecu).

Godine 2015. dobitnik je Nagrade „Tin Ujević“ za knjigu Koncepcija vrta.

Član je Društva hrvatskih književnika u kojem je bio članom Nadzornog odbora, članom Časnog suda i predsjednikom Povjerenstva za primanje i provjeru članstva. Član je Slavenske akademije književnosti i umjetnosti.

 

Babić, Ivan

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company