Milić, Josip

Josip Milić rođen je 30. kolovoza 1966. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Prije rata je tri godine radio u zrakoplovnoj industriji Soko, a 1990. godine se prijavio za franjevačkoga kandidata Hercegovačke provincije. Nakon postulature i novicijata, na Bogosloviju u Zagrebu je stupio 1992., a 1996. ju je napustio. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu 1998. i stekao zvanje profesora filozofije i religijske kulture. Na Teološkom institutu u Mostaru diplomirao je 2001. i stekao zvanje vjeroučitelja. Na FF DI u Zagrebu obranio je magistarski rad iz filozofije. Od školske 1998./99. radi kao profesor etike, logike i filozofije na dvije mostarske gimnazije.

Čelnik je Sindikata srednjih škola HNŽ-a i Unije neovisnih sindikata FBiH.

Članom je Centra za etička pitanja pri FF RZ u Zagrebu od 2006. Svake godine sudjeluje na njihovu međunarodnom Simpoziju kao panelist te u njihovom stručnom časopisu objavljuje radove.

Na književnom planu do sada je objavio četiri zbirke pjesama: Raspelo u zrcalu, Svitanja u svemiru, Žeđ te Knjiga bez korica. Pjesme su mu prevođene na strane jezike. Piše kritike i predgovore. Objavio je i dvije knjige Sekte i masoni te Schopenhaerov pesimizam, a u pripremi mu je i sedma knjiga Ljubite jedni druge. Novinarstvom se bavi od 1993., a bio je i glavni urednik u mostarskim tjednicima Danas i Direkt kao i dugogodišnji suradnik u zagrebačkim tjednicima Panorama, Fokus i Hrvatsko slovo. Jedan je mandat obnašao dužnost dopredsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Već dvadeset godina član je Molitvene zajednice Most Božje ljubavi, a od 2012. do 2022. je bio moderator Zajednice. Zamjenik je moderatora Katoličke karizmatske obnove u BiH od 2018.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company