Predstavljena knjiga “Iz dubine vremena” Mare Cice Šakotić

U organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u petak, 24. svibnja 2024., u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače predstavljena je zbirka poezije Mare Cice Šakotić Iz dubine vremena. Uz autoricu, knjigu su predstavili Maja Lasić, Stanko Krnjić, Dragan Šuvak. Publika je mogla pogledati kratki lutkarski igrokaz, a glazbeni prinos dao je Karlo Lasić.

Pjesme su nastajale u raznim dobima autoričina živo­ta, kao i na različitim mjestima, a raspoređene su onako kako im je kocka pala. Tu su ljubavne, religiozne, opisne, šaljive, protestne, biografske i autobiografske, socijalne, domoljubne, znanstvene, ode, elegije, ditirambi, paro­dije… Raspršene su kao kapljice u slapu hirovite, nepo­znate rijeke u koju treba zaroniti i istražiti nepoznate ili manje poznate pjesničke dubine, na koje nas i sam naslov upućuje. Razmišljanje ili pjevanje o tužnoj i teškoj prošlosti do­nosi olakšanje, ali ne i mir i izlječenje od nje. Takvih pje­sama ima i u ovoj zbirci, ali u svakoj pjesmi ima ili nade ili šale.

I sam naslov Iz dubine vremena puno kazuje o ovoj knjizi, ali i o autorici. Ovdje su to dva podudarna pojma. Ne znamo točno koja je pjesma starija od druge niti koja je od njih najmlađa. Po mišljenju autorice to i nije važno. Ali se mora jedno priznati: u svakoj pjesmi je priča i u svakoj priči pjesma. Iz njih curi vrijeme, a s njim i Marine rime, sigurno i ravnomjerno kao sitni bijeli pijesak iz kućnog pješčanog sata kazala je Maja Lasić.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company