Zdravko Nikić dobitnik prve nagrade na natječaju o pobijenim hercegovačkim franjevcima

Uočnica 79. obljetnice pobijenih hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg, 6. veljače 2024. (Lucijana Kožul) – Večeras je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« u prigodi uočnice 79. obljetnice njihova ubojstva. Molitva krunice uobičajeno je započela u 17.30, a predvodili su je trećari pod vodstvom fra Dane Karačića. U 18.00 uslijedila je sv. misa koju je predslavio fra Mario Knezović, župnik na Kočerinu. S Kočerina su inače dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca. To su fra Darinko Mikulić i fra Petar Sesar. U župnom uredu ubijena su također dvojica franjevaca: fra Valentin Zovko i fra Andrija Topić. K tomu, župa je u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubila 408 osoba.

Dodijeljene su i nagrade za uzrast odrasli. Prva nagrada otišla je u ruke pjesnika Zdravka Nikića za pjesmu »Utihnuše anđeoski glasi«. Pjesma »Gori Brig« djelo je Misijane Brkić-Milinković, koja je dobila drugu nagradu. Treću nagradu osvojila je Ivana Vukšić za pjesmu pod nazivom »Ti brate«. U prosudbenom povjerenstvu za ovogodišnji natječaj bili su: vicepostulator fra Miljenko Stojić, prof. Mirela Lovrić, mag. grafike Ana Ivanković, glazbenik Franjo Kraljević, predsjednik DHK HB Ivan Baković i djelatnica u Vicepostulaturi Lucijana Kožul.

Na kraju misnog slavlja vicepostulator fra Miljenko Stojić govorio je o događajima koji su u tijeku. »Samostan i župa Široki Brijeg pokrenuli su podizanje spomen orgulja na naše pobijene fratre. Imat će 66 registara, posvećenih po jednom ubijenom franjevcu. Dr. Hrvoje Mandić obranio je doktorsku disertaciju i objelodanio knjigu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Sada je prevodi na engleski da ta istina dopre što dalje.« Naglasio je kako Vicepostulatura i dalje prikuplja svjedočenja, saznanja o ubojstvu fratara kao i predmete koji su im pripadali te zamolio ako bilo tko ima kakvih saznanja da to što prije javi Vicepostulaturi. Zahvalio se svima koji pomažu u radu Vicepostulature na bilo koji način.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company