Bilosnićev put u Andaluziju

Putopisac je posjetio Granadu, Córdobu, Malagu, Sevillu

Nova knjiga putopisa Tomislava Marijana Bilosnića nosi naslov „Put u Andaluziju“, što znači da se putopisi odnose na Bilosnićevo putovanje u ovu španjolsku autonomnu zajednicu na jugu Pirinejskog poluotoka. Putujući Andaluzijom putopisac je posjetio Granadu, Córdobu, Malagu, Sevillu, kao i neka druga manja mjesta, odakle na 260 stranica knjige piše putopise, koje će dr. sc. Ivo Kalinski okarakterizirati kao „vrhunsko putopisno štivo“, jer je Bilosnić „provjeren virtuoz jezika. Poznato je da njegova putopisna zapažanja, lutanja svijetom, prenesena na papir emotivno dišu koliko suvremenošću toliko provjerenim povijesnim reminiscencijama“.

Putopisni Bilosnićev korpus u posljednjih desetak godina čini sedam knjiga (Put za Casablancu, 2007., Put za Barcelonu, 2011., Mediteranski putopis, 2013., Put u Kotare, 2015., Put u Europu, 2015., Put za Uzbekistan, 2017., Put u Havanu, 2022.), a posebnom mu književnom reprezentativnošću emanira uzoran broj tekstova kojima je proteklih godina sudionikom (i nagrađenikom) svehrvatske književne manifestacije i natječaja „Hrvatski književni putopis“ u sklopu tradicionalnih Dana Franje Horvata Kiša u Loboru.

Bilosnić je dosad dobio Prvunagrada za hrvatski književni putopis (2011., 2012., 2013., 2017.), Drugunagradu za hrvatski književni putopis (2020.), Trećunagradu za hrvatski književni putopis (2012.), Povelju časopisa Kaj (2020.), Nagradu Općine Lobor za hrvatski književni putopis (2018., 2019., 2023.) i Nagradu Veliko Loborsko srce za putopis (2016.). 

Vrijedi spomenuti da se u putopisnom žanru Bilosnić okušao već na samom početku književnoga stvaranja. U tom je smislu zanimljiva i činjenica da je većina putopisa objavljenih u njegovim knjigama godinama ranije objavljivana u periodici, novinama, revijama i časopisima.

Recenzenti „Puta u Andaluziju“ su  dr. sc. Božica Pažur i dr. sc. Davor Šalat. Knjigu je svojim crtežima i fotografijama s puta u Andaluziju ilustrirao sam autor, dok grafičku obradu potpisuje Marija Martaf. Knjiga je objavljena uz financijsku pomoć Grada Zadra, u izdanju 3000 godina Za dar.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company