“Cvrčci u trubi”, antologija hrvatske antiratne poezije – najava promocije

Cvrči u trubi prva je cjelovita hrvatska antologija antiratne poezije, a priređivači ove važne antologije hrvatskog pjesništva su književnici Biserka Goleš-Glasnović i Tomislav Domović.

Riječ je o iznimno važnoj antologiji za čitavu hrvatsku književnu praksu i javnost, podjednako dobro prihvaćenoj i od publike i od kritike. Kako je naglasio poznati hrvatski povjesničar, kritičar i antologičar Božidar Petrač, „riječ je o važnoj i sveobuhvatnoj poetskoj refleksiji na hrvatsku ratnu stvarnost devedesetih godina prošlog stoljeća koja se odvijala posred ratne groznice i opće egzistencijalne ugroze, ali i o pjesmama pjesnika koji su s različitim vremenskim odmacima bilježili krhotine i bljeskove svojih ratnih prisjećanja i doživljaja.“ Ivan Rogić – Nehajev, pjesnik, esejist, sociolog i sveučilišni profesor u svom osvrtu ističe pak cjelovitost, unutarnju toleranciju različitih pjesničkih strategija, od tradicijskih do avangardnih te uključenost, ne samo tradicijskih pjesničkih forma, nego i dojmljivih ulomaka iz ratnih dnevnika ili novinskih članaka. Dodirne kritičke točke i jednoga i drugoga književnoga kritičara na najljepši način potvrđuju nastojanja sastavljača ove Antologije i svrhu njihova rada u promoviranju antiratnoga stava u kojem se domoljublje može integrirati ili ga se u tom stavu čak može i ironizirati. Kritičari su jednodušno potvrdili vrijednost ove knjige i zbog uvrštavanja raznolikih pjesničkih poetika koje s tridesetogodišnjim odmakom od stvarnoga rata otkrivaju nove poglede i uvide u rat koji se dogodio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj.

Biserka Goleš Glasnović, pjesnikinja, prozaistica i kritičarka, rođena je 10. travnja 1958. u Novom Mestu. Od ranoga djetinjstva živi u Zagrebu gdje je završila OŠ Stenjevec i IV. gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost. Uvrštena je u mnoge antologije i panorame hrvatskoga pjesništva, višestruko je nagrađivana hrvatska književnica i članica Društva hrvatskih književnika Zagreb.

Tomislav Domović, pjesnik i prozaist, rođen je 1. kolovoza 1964. u Zagrebu gdje se školuje i studira na Filozofskom fakultetu. Poeziju i prozu kontinuirano objavljuje u brojnim časopisima, dnevnom tisku, televiziji i na radiju. Uvršten je u više panorama i antologija hrvatskoga pjesništva, višestruko nagrađivan hrvatski pjesnik, član Hrvatskoga društva pisaca Zagreb.

 

Izvadci iz tiska:

Božidar Petrač:

Prisjećam se da je Aleksandar Flaker, pišući jednom zgodom 1993. o hrvatskoj ratnoj književnosti, rekao i to da će, uz nedvojbena vrijedna pjesnička i književna ostvarenja, koja su nastala u tom razdoblju, ipak trebati određeno vrijeme da se osjećaji smire i da se tada prosudi što će od tih književnih ostvarenja koja su buknula iz antiratnog prosvjeda ostati kao trajne književne vrednote. Tridesetak godina odmaka od toga vremena dobar je broj godina da se tomu osjetljivu vrednovanju oprezno, mudro i istančano pristupi. A tako se u slučaju antologije Cvrčci u trubi i postupilo. Antologijom hrvatske antiratne poezije Cvrčci u trubi Tomislava Domovića i Biserke Goleš Glasnović hrvatska javnost dobila je konačno sveobuhvatni pogled i uvid u poeziju koju su nadahnule ratne strahote, okrutnosti i nasilja, pokušaji zatiranja i uništavanja materijalnih dobara jednoga naroda i njegove samosvijesti od onih koji su devedesetih godina poželjeli tuđe, poeziju koju je potaknuo stvaralački otpor brojnih hrvatskih pjesnika i umjetnika. Za svoj neprocjenjivi trud priređivači zaslužuju našu veliku zahvalnost.( Vijenac, studeni 2023. )

Ivan Rogić Nehajev:

Unutar ove obimne Antologije mogli bismo zapaziti i nizove sjajnih pjesnika vojnika, ratnika, vojaka ili bojovnika i izdvojiti ih kao antologiju u antologiji: od najstarijeg Josipa Palade, zatim Srećka Marijanovića, Stanka Krnjića, Miljenka Stojića, Hrvoja Barbira Barbe, Seada Begovića, Tomislava Domovića, Tomice Bajsića, Marijana Grakalića, Zorana Žmirića, Zorana Kršula, Tomislava Čadeža, Andrije Tunjića, Kemala Mujičića, Bogdana Arnautovića i mnogih drugih te pjesnikinja vojnikinja Ivane Šojat, Tanje Belobrajdić i Anite Martinac. Ovo je važna knjiga koju bi svakako trebalo imati doma, za svaki slučaj. ( Gornjogradski književni festival, listopad 2023. )

Nera Karolina Barbarić:

Prije svega, knjigu antiratne poezije Cvrčci u trubi napravili su dvoje ozbiljnih autora, pomogavši nam bolje razumjeti komplicirani i urođeni odnos između poezije, nasilja, prisilnog raseljavanja i ljudskih prava. Dodajem toj tvrdnji i mišljenje američkog filozofa Richarda Rortyja, koji kaže da dobra književnost ima svoju funkciju: “Sjajne pjesme proširuju našu sposobnost moralne imaginacije. One nas potiču da proniknemo u ljudsko stanje, da shvatimo značenje tragedija, boli žrtava.” On također predlaže da vrijednost estetike i osjećaj ljepote u načelu uvijek prisutan u pacifističkim pjesmama pokreće i proizvodi čuđenje: “Imenovanje boli delikatnim jezikom, s ritmom, dopušta drugačiji pristup događaju. Goleš Glasnović i Domović kroz ovu nam antologiju – odabravši pjesme koje suptilno, ono baš suptilno pričaju priču o nasilju u našoj zemlji i boli žrtava aludiraju na teme kroz istraživanje jezikom, jer pjesnici, kako je govorio i Rorty, „pristupaju smrti i boli iz ljepote, s dubinom, sa zabrinutošću, sa sposobnošću sugestije i čuđenja. (Portal DHKHB, prosinac 2023.)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company