“Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana”, nova zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića

Nova zbirka Tomislava Marijana Bilosnića, u izdanju izdavačke kuće 3000 godina Za dar, naslovljena je Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana, iz čega je razvidna i tematika ovog pjevanja. Ovo je inače četvrto ovogodišnje Bilosnićevo izdanje, poslije zbirke Afrika objavljene u Rumunjskoj na rumunjskom i francuskom jeziku, Spomenice 2022. i Zbornika posvećenog prošlogodišnjem autorovom životnom i stvaralačkom jubileju. Pjesme su prethodno objavljene u časopisu Republika broj 7-8. / 2023., Društva hrvatskih književnika, u Zagrebu.

Zbirku Četrdeset ljubavnih pjesama i jedna nenapisana čini gusto tkanje slika, iskaza, slatkih strepnji lirskoga subjekta. Zahvalnost životu i ljubavi glavna je tema ove pjesničke knjige pa su slike proživljenih ljubavnih iskustava, zajedničkog života, svakodnevne sitnice upletene u snažnu simboliku – doista teme koje u čvrstoj cjelini održavaju opkoračenjima uvezane slike. Bogata slikovitost i končetozna metaforičnost, bitne su odlike pjesništva Tomislava Marijana Bilosnića, pa su tako dominantne i u ovoj zbirci. Četrdeset ljubavnih pjesama uvezano je slikama radosnoga pjeva u kojima pjesnik sjedinjuje domaće, poznato i intimno s udaljenim, snovitim i nepoznatim. Slike Ravnih kotara pretvaraju se pjesničkim vezom u ogledalo Andaluzije, Barakovićeva legenda o košuti i nastanku Zadra pretvara se u intimnu priču o jednoj ljubavi, čvrstoj kao grad. Od prve do posljednje pjesme pjesnik ispisuje radost posvećenja života ljubavi kao poeziji. Stoga jedna pjesma ostaje nenapisana, zauvijek. Ona uvijek čeka novi dan, novo buđenje, kao i ljubav.

U pedeset i šest godina pjesničkoga stvaranja Tomislav Marijan Bilosnić uspio je iznjedriti količinom impozantan, poetološki i žanrovski raznolik i estetski vrijednosno različit opus, zapazila je hrvatska književna kritika, ali takav opus koji je označen s više velikih pjesničkih nagrada, kao što su Nagrada „Tin Ujević“ , Nagrada „Antun Branko Šimić“ i Nagrada „Dubravko Horvatić“.

T.M.B.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company