Za „Afriku“ na francuskom jeziku Bilosniću Diploma i grb Prix d’Excellence

Na internacionalnom festivalu poezije u Dijonu, u Francuskoj, hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama „Afrika“ u prijevodu na francuski jezik dobio je prestižno priznanje  Diplomu i grb Prix d’Excellence.

U obrazloženjustoji da se Bilosniću nagrada dodjeljuje za njegovu pjesničku knjigu, kao i za dugogodišnju suradnju s međunarodnim časopisom HorizonLittéraireContenporain koja služi hrvatsko-francusko-rumunjskim kulturnim vezama.Tako ovo priznanje dolazi, kako sa strane Festivala poezije u Dijonu u Francuskoj, tako i od izdavača u Rumunjskoj, koji objavljuje pjesnička djela iz cijeloga svijeta, a koji je do sad objavio sedamBilosnićevih zbirki pjesama.  

Naime, Bilosnićeva zbirka pjesama „Afrika“ na francuskom jeziku u prijevodu poznate francuske pjesnikinje NoëlleArnoultobjavljena je početkom lipnja 2023. godine u Rumunjskoju izdanju Biblioteke Universalis međunarodnog višejezičnog časopisa OrizontLiterarContemporan, kojeg uređuje poznati rumunjski književnik, prevoditelj i urednik DanielDragomirescu.

Bilosnićeva „Afrika“, inače, do ovog francuskog izdanja prethodno je objavljena na španjolskom, engleskom, rumunjskom i albanskom jeziku, i doživjela je iznimnu međunarodnu književno kritičku recepciju, a za nju je dobio i dvije ugledne književne nagrade – Nagradu„Fra Martin Nedić“ (Tolisa) i Nagradu  „Vlado Puljić“ (Mostar).

Nagrada je Bilosniću dodijeljena još u listopadu 2023. godine, ali zbog njegovih drugih međunarodnih obveza uručena mu je ovih dana.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company