Stanku Krnjiću Nagrada Zija Dizdarević

Na književnoj manifestaciji Susreti Zija Dizdarević, koja se održava u Fojnici, Stanku Krnjiću dodijeljena je nagrada koja nosi ime po ovom poznatom književniku. Ova tradicionalna manifestacija održava se već trideset i devet godina, a jedna od njezinih odlika je i anonimni natječaj za kratku priču/pripovijetku. Spomenuta nagrada smatra se najznačajnijom nagradom u BiH u ovoj kategoriji. Od pristiglih devedest i šest priča, povjerenstvo je Krnjićevu priču Poskok proglasio najboljom te je tako ovaj književnik po drugi put dobio ovu prestižnu nagradu čime je ušao u krug malobrojnih književnika kojima je uspjelo ovu nagradu dobiti više puta. Naime, prije dvije godine Krnjić je svojom pričom Ostavljeni također osvojio prvu nagradu. Po toj priči Krnjić je nazvao svoj kasnije objavljeni roman.

S. K.

“Priča pod nazivom „Poskok“, autora Stanka Krnjića zanimljiva je na više načina. Autor svojim načinom pisanja omogućava šetnju unutar dva velika žanra: s jedne strane ova priča može pripadati književnosti za djecu, a s druge strane napisana je tako da i starija čitateljska publika može uživati ovdje u upotrebi jezika. Estetska tajna ove priče je u njenoj uvjerljivosti. Iako je stil „lagan“ (glavni protagonist je dječak), iako je atmosfera vesela, bez obzira na to što naslovni junaci imaju strah od zmije, dok čitamo ovu priču imamo osjećaj da se tu ipak sve vaga. Svaka rečenica ponaosob ovdje dobiva na važnosti, jer u formi pripovijetke ili kratke priče koja, za razliku od romana, nema vremena za vrijeme, greške u jeziku mogu odrediti i njenu konačnu vrijednost. Ovdje grešaka nema, jer ako je definicija priče da je ona uzročno-posljedični slijed događaja struktuiranih u njihovom vremenskom slijedu, onda se vidi koliko je autor ispoštivao i dobro oblikovao sukcesiju zbivanja – iako je njegovo pripovijedanje linearno, autor na sjajan način omogućava prisustvo napetosti i agona sve vrijeme. Na kraju, u duhu kratke priče, autor sjajno poentira i priči omogućava jasnu atmosferu osmijeha u duhu anegdote.” – iz obrazloženja povjerenstva za Nagradu Zija Dizdarević.

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company