U Mostaru predstavljen roman Slavice Lončarić Đugum “Most”

Roman Slavice Lončarić Đugum “Most” predstavljen je u ponedjeljak 11. rujna 2023. Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Knjigu su uz autoricu predstavili Marina Kljajo-Radić, Fadil Medar i Marela jerkić Jakovljević. Glazbeni prinos dala je Suzana Vinković na violini,

Roman “Most“ Slavice Lončarić govori o ljubavnom paru i o njihovoj ljubavi u doba rata uz brojne prepreke na relaciji Mostar-Split-Pula.

– To je prvi roman ove autorice koja je poznata kao pjesnikinja, kako samostalnim zbirkama, tako i pjesmama u skupnim zbirkama, autorica je nekoliko slikovnica, teksta za predstavu Teatra Naranča.

Ovo je roman o individualizmu koji se opire i ustrajava u vremenu kada je to najmanje poželjno i kada se svaki otklon od unaprijed zadane matrice ponašanja kažnjava i kad srcu nije dopušteno da bira ljubav – rekao je Fadil Medar.

Slavica Lončarić Đugum podjednako je uspješna u svojim ostvarenjima za djecu, predstavama za najmlađe, ljubavnoj poeziji te sada i u romanu.

Roman Slavice Lončarić Đugum, naslovljen samo jednom riječju – leksemom most, nudi etimološki nebrojeno mnogo konotacija od kojih su najčešće povezanost, impozantnost, premostivost, čvrstina, ljepota, umjetnost, zaljubljenost… Onima koji su rođeni i živjeli ili žive u gradu s četiri velika i više manjih mostova, taj leksem postaje semantički još širi. Mostovi su srce grada, njegova žila kucavica preko koje je pulsirao život u svim svojim oblicima – dobivaju antropološku vizuru – spajanjem obala postaju njihovo dijete. Autorica kaže za Krivu ćupriju „Ovo je Stari most kad je bio beba.“ Mostovi su kao i Neretva, imali i svoju mračnu stranu, hirove i virove, nepovratne skokove, sunovrate u ponor, ali njihova je veličanstvenost pronošenja života potiskivala tragiku nesretnih događaja – rekla je na predstavljanju Marina Kljajo-Radić.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company