Preminuo vlč. Slavko Vranjković član DHK HB

U Erdutu, 13. srpnja 2023., u 78. godini života i 51. godini svećeništva iznenada je preminuo  vlč. Slavko Vranjković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnik u miru. 

Slavko Vranjković rođen je 1945. godine u Posuškom Gracu, Hercegovina. Djetinjstvo je proveo u Vrbanji, Slavonija, gdje je završio svoje rano školovanje. Klasičnu gimnaziju i teološke studije završio je u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 8. listopada 1972. godine. Sada je župnik župe Nuštar.
Uz slikanje piše i surađuje u mnogim časopisima: ”Marulić,” “Danica,” ” Mi,” “Spektrum,” “Glas Koncila,” ” Mak,” ” Veritas,” ” Marija,” “Večernji list,” “Vinkovački list,” “Đakovački vjesnik,” ” Katolički tjednik,” ” Crkva na kamenu.” Dobitnik je prve nagrade u Hrvatskoj za kratku priču, “Ne zovi mi ime” a treće na međunarodnom natječaju u Madridu 1997. godine. te nagradu Večernjaka, za priču “Bosanka”,časopisa Marije za priču “Marijina zemlja”, prvu i treću za pjesmu “Mati” i “Župnik na Kranjčićevim susretima u Križevcima.
Uz svoj svećenički rad piše pripovijetke, pjesme, recitale i drame. Pisac je zbirki pripovijedaka : Golgotska svitanja (Osijek,1998.), U potrazi za nebom (Zagreb,2009.).
Izdao je zbirku pjesama Ecce homo (Zagrab, 2011.), koja je, u ime svećenika darovana za poklon papi Benediktu XVI, prilikom apostolskog pohoda Hrvatskoj.
Pisac je drama: “Bog koji dolazi”, “Treći dan”, “Put u Emaus”, “Kad utihnu ptice”. Član je Hrvatskoga društva katoličkih novinara.
Pseudonim je “Sacerdos”.

Pokopan je u Bistrincima (Župa Belišće).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company