Goran Gatalica, član DHK HB, osvojio nagradu “Katanogahara Monogatari”

“Čast, zadovoljstvo i ponos mi je što sam na ovaj način predstavljao Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u Japanu. Ovo je prvi međunarodni uspjeh otkako sam nedavno primljen u DHKHB. Nastavljam raditi vrijedno i dalje u području književnosti.”

U sklopu 4. međunarodnog haiku natječaja na temu zvijezda, hrvatskom književniku Goranu Gatalici dodijeljena je u japanskom gradu Katano Nagrada “Katanogahara Monogatari”.

Nagradu je dobio za haiku: /žrtve rata/ zamjenjuju zvijezde/ jedna po jedna (victims of war/ replacing the stars/ one by one.)

Na natječaju je sudjelovalo 3817 haiku pjesama od autora iz 39 zemalja svijeta.

Gatalica je videolinkom na dodjeli nagrade istaknuo kako dolazi iz Hrvatske, koja je iskusila teške sukobe 1990-tih.

– Sreća nije uvijek hraniteljica kreativnosti, a životne nedaće mogu biti hrana za pisanje poezije, rekao je. – Naglasio je kako je hrvatski haiku probuđen poviješću teških nedaća. – Oduševljen sam i istinski počašćen što sam osvojio Nagradu “Katanogahara Monogatari” na međunarodnom natječaju “The 4th Star Haiku Contest”, dodao je.

Goran Gatalica rođen je 1982. u Virovitici. Na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu diplomirao je fiziku i kemiju. Radio je na Institutu za fiziku, Institutu Ruđer Bošković i kao asistent na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Član je Društva hrvatskih književnika (DHK), Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHKHB) i Matice hrvatske. Piše poeziju na standardnome hrvatskom književnom jeziku i kajkavskome dijalektu, koju objavljuje u domaćim časopisima i zbornicima te haiku u domaćim i stranim časopisima.

Do sada je objavio pet knjiga pjesama: Krucijalni test (Matica hrvatska Daruvar, 2014.), Kozmolom (Biakova, Zagreb, 2016.), Odsečeni od svetla (DHK, 2018.), Jezero zmešaneh noči (Biakova, Zagreb, 2020.) i Noćni jasmin (Stajer-graf, 2015.). Godine 2015. za knjigu Krucijalni test primio je nagradu Dana hrvatske knjige Slavić za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014. Za pjesničku zbirku »Kozmolom« dobio je nagradu »Dragutin Tadijanović« Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a zahvaljujući haiku pjesništvu prepoznat je i u svijetu te je dobitnik mnogih nagrada i priznanja na natječajima za haiku poeziju od Indije, Italije, SAD-a pa sve do Japana – kolijevke haiku poezije.

Svečanost dodjele Nagrade je dostupna putem video materijala (Youtube):
 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company