Predstavljamo nove članove – Tomislav Domović

Tomislav Domović (Zagreb, 1. VIII. 1964.) poeziju objavljuje od sredine osamdesetih u gotovo svim relevantnim časopisima na području bivše države te u uglednoj emisiji „Poezija naglas“. Vodio je zagrebačke književne tribine, uređivao rubriku „Prvotisak“ u Slobodnoj Dalmaciji te kao urednik potpisao više prestižnih pjesničkih naslova u izdavačkoj kući „Perun“.

Kao mlad brzo se afirmirao te je bio jedan od najnagrađivanijih mladih pjesnika u SFRJ: 1. nagrada„Mak Dizdar“, za rukopis, 1985.; 1. nagrada „Mladi graditelj“, 1986.; „Goran“, najbolja rukopisna knjiga, Goranovo proljeće, 1987.; „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Heretik na 10 načina“najbolja knjiga autora do 30 godina, Brankovo kolo, 1988.; 1. nagrada žirija i publike na „Festivalu jugoslavenske poezije mladih“ u Titovom Vrbasu, 1991.). Kritika ga svrstava u sam vrh tadašnjeg jugoslavenskog mladog pjesništva.

U samostalnoj Hrvatskoj odlikovan je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi kao najmlađi književnik u državi, a 2017. dobitnik je Maslinova vijenca na manifestaciji Croatia rediviva. Njegovi stihovi ugrađeni su u spomenik Domovinske zahvalnosti u Kninu, a pjesma „Pismo poginulog ratnika“ iz studenog 1991. jedan je od najizvođenijih lirskih zapisa na komemorativnim skupovima pa je njome uveličano i prošlogodišnje okupljanje 18. studenog u Vukovaru. U Rumunjskoj je 2021. prvonagrađen priznanjem „Vrata poezije“ na međunarodnoj pjesničkoj manifestaciji.

Pjesme su mu uvrštene u čitanke hrvatskoga jezika (5. i 8. razred) i zastupljen je u brojnim panoramama i antologijama suvremenog pjesništva od kojih valja izdvojiti Maroevićeve „Uskličnike“, hrvatsko pjesništvo 1971-1996., od Šopa do Domovića. Do sada je objavio 18 samostalnih zbirki te jednu kao koator, a osim poezije piše i objavljuje osvrte, kratke priče, filmske scenarije i dramske tekstove. Iz tiska mu je početkom ove, 2022. godine izašla pjesnička knjiga „Kaverne“, sabrane stare i nove (anti)ratne pjesme (1990. – 2021.).

Stimuliran je od strane HAVC-a za rad na scenariju za dugometražni igrani film te za scenarij za igrani Tv serijal. Oba scenarija su s tematikom Domovinskog rata. Radio je kao asistent redatelja Danijela Marušića na snimanju serije „Olujne tišine“, a trenutno s redateljem Damirom Janečakom kao scenarist i producent radi na dokumentarnom filmu o Umjetničkoj satniji iz Domovinskog rata „Na Pegazu kroz gelere“.

Član je Hrvatskog društva pisaca, Matice hrvatske, Slavenske akademije i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Bio je branitelj u Domovinskom ratu te je primio Spomenicu Domovinskog rata. Živi i stvara u Karlovcu.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company