Crno klupko i druge priče – nova knjiga Radice Leko

Radica Leko je objavila novu knjigu s naslovom Crno klupko i druge priče. Nakladnik knjige je HKD Napredak, podružnica Posušje (za nakladnika Ljubo Begić), recenzenti knjige su: Marko Pašalić, Ivana Bašić i Ivan Baković. Za ilustracije i naslovnicu je zaslužna akademska slikarica Martina Tomić, grafička urednica je Marijana Pekas, a knjigu je tiskao Planjax, print, Tešanj.

Iz recenzija o knjizi:

(…) Stih kao najjači adut, nije autorica propustila iskoristiti i među ovim koricama. Lonac pare kraj puta se griju, Jajara je pritisnula Miju, odjekuje u gangi priče Vatreni lonac.

Tematskim prelijevanjima iz humorističnog u tragično, realnog u imaginarno i mitsko, katkad u okviru samo jedne priče, Radica Leko na ne dopušta predvidivost. Naprotiv, ona stalno pokušava umaći klišeju, a okretanjem svake nove stranice nas provocira i drži u neizvjesnosti. Upravo u ovom manevru leži glavna vrijednost njezinih priča. Dio vrijednosti svakako pripada i jeziku kojim su ispričane. Ova njegovateljica i promicateljica ikavice i hercegovačkog ruralnog govora, u usta svojih junaka i ovaj put, očekivano stavlja lokalni dijalekt obogaćen vokabularom lokalizama, arhaizama i tuđica. Sepet, petrulje, pritopno maslo, uprtit, terluci, plisnsve gaće, tikva vodenjača, čivija, mutap, sinija, gajtan, čanjak, samo pečate izričaj kojim se poslužila (…)

(Marko Pašalić)

(…) Zbirka priča Radice Leko pod nazivom Crno klupko i druge priče objedinjuje četrnaest kratkih priča tematskih vezanih uz Hercegovinu i njezine stanovnike. Iako je izgledalo gotovo nemoguće da autorica, koja je iz toliko različitih kutova sagledala svoj rodni kraj u brojnim svojim romanima i pripovijetkama, pronađe nešto novo i drugačije ova zbirka potvrđuje da je u tome uspjela posegnuvši dublje u psihologiju ljudi toga kraja. Naime, iako jednostavne i kratke, ove priče u sebi nose velike istine koje su oblikovale ljudske osobine. Svima je zajedničko ispreplitanje fantazijskog i realnog. Je li nemoguće moguće? Je li moguće nemoguće? Oduvijek su se ljudi, otkako je svijeta i vijeka, bavili tom temom, a potvrde nalazimo u svih naroda svijeta, na raznim kontinentima. 

Život junaka Radice Leko u ovoj zbirci pod snažnim su utjecajem snova, priča i seoskih vjerovanja koja se prenose usmenim putem te se ponekad poput požara, kobno šire od usta do usta šireći opasne glasine o njima. (…)

(Ivana Bašić)

(…) Većina priča uvrštenih u ovu zbirku pripada u tematski krug u kojem se nalazi i prošli autoričin roman Polja Bijele Vile – priče su ovo s fantastičnim elementima u kojima se miješaju prirodna i natprirodna, san i java. U priče su upleteni fantastični elementi, mitovi, legende koji su iz usmene tradicije poznati govornicima hrvatskog jezika, ali tako umješno da čitatelj čitajući ove priče ne osjeti te dijelove kao strano tijelo u priči, nego su uklopljeni tako da i oni čitatelju postaju moguća stvarnost te osiguravaju priči dramsku napetost koja nakon uvoda i kratkog zapleta osigurava neobičan završetak. (…), i tu se autorici nema što prigovoriti, nego je pohvaliti za dobro odrađen posao. (…)

(Ivan Baković)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company