Miro Gavran dobitnik Godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić“

Danas, 28. travnja 2023., u Grudama je, na svečanoj Akademiji u sklopu 60. Šimićevih susreta, Miri Gavranu dodijeljena Godišnja nagrada DHK HB „Antun Branko Šimić“.

Na natječaj za dodjelu Godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić, raspisan 17. siječnja 2023., prijavilo se dvadeset i osam autora s dvadeset i devet djela objavljenih prošle, 2022., godine. Prosudbeno povjerenstvo, Mato Nedić, predsjednik, te članovi Ružica Soldo i Ljubo Krmek, nakon nekoliko krugova konzultacija, sačinili su uži izbor djela o kojima su raspravljali te su iz toga izbora izdvojili dva djela koja su kvalitetom iznad ostalih, a to su:

 1. Miljenko Buljac, Povijest hrvatske književnosti (Hrvatsko pjesništvo od predrenesanse do zrele romantike, knjiga 1.), književno-znanstveno djelo
 2. Miro Gavran, Obrana Jeruzalema, poema

Prosudbeno povjerenstvo za Godišnju nagradu DHK HB Antun Branko Šimić jednoglasno je predložilo Upravnomu odboru DHK HB, a Upravni odbor usvojio prijedlog i odlučio da godišnju nagradu dodijeli Miri Gavranu za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema, koju je 2022. godine objavilo poduzeće Stilus knjiga iz Zagreba.

Pored Godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić, na svečanoj Akademiji dodijeljene su i nagrade za najuspjelije literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola te studente i za likovne radove.

Prije svečane Akademije članovi DHK HB Blanka Kraljević (Široki Brijeg), Hrvoje Barbir Barba (Ploče), Marela Jerkić Jakovljević (Mostar), Stanko Krnjić (Dubrovnik) i Ljubica Benović (Zagreb) posjetili su grudske škole i u ugodnom druženju s učenicima prezentirali svoj rad i rad DHK HB.

 

Izvješće o radu Prosudbenoga povjerenstva za Godišnju nagradu Antun Branko Šimić

Na temelju odluke Upravnoga odbora Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne 17. siječnja 2023. godine raspisan je natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Društva. Na natječaj se prijavilo dvadeset osam autora, a poslali su sljedeća djela:

 1. Ivan Alerić, Recept je u mojoj glavi, pjesme
 2. Marina Alerić Bebić, Lomača, pjesme
 3. Milan Bešlić, Slagalice, pjesme
 4. Ivan Bitanga Šujan, Kuća na putu, pjesme
 5. Božidar Brezinščak Bagola, Djedomir, pjesme
 6. Miljenko Buljac, Povijest hrvatske književnosti (Hrvatsko pjesništvo od predrenesanse do zrele romantike, knjiga 1.), književno-znanstveno djelo
 7. Zdenka Čavić, Most preko želja, eseji
 8. Zdenka Čorkalo, Tragom zlata, roman
 9. Šimun Šito Ćorić, Putokazi s jednog planeta, putopisi
 • Dunja Detoni Dujmić, Ako sam ikada postojala, roman
 • Goran Gatalica, Noćni jasmin /Night jasmine, pjesme
 • Miro Gavran, Obrana Jeruzalema, poema
 • Danko Ivšinović, Talija i ja, epigrami
 • Anđelka Korčulanić, Vrijeme ne zna za milosrđe, pjesme
 • Radica Leko, Polja bijele vile, roman
 • Frančeska Liebmann, Kulturemi u romanima Ive Andrića, književno-znanstveno djelo
 • Marijan Mandić, Ideologija, roman
 • Sanijela Matković, Kvantni minimalizam, pjesme
 • Ljerka Mikić, Pjesma Tišine, pjesme
 • Zvonimir Mikulić, Kal, roman
 • Miljenko Muršić, Ni pet ni šest nego 11 štosnih ogleda, eseji
 • Zdravko Nikić, Oružje moje duše, pjesme
 • Denis Peričić, San o Križaniću, roman
 • Mario Raguž, Posljednji tabu, roman
 • Anto Stanić, Oče, nemoj nas prodati, roman
 • Miljenko Stojić, S Njim hodi, pjesme
 • Nikola Šimić Tonin, U vatrama rata – u vatrama krvi, pjesme
 • Mijo Tokić, Konjanik, pjesme
 • Mijo Tokić, Od zemlje i neba i dalje, pjesme

Upravni odbor DHK HB imenovao je Prosudbeno povjerenstva za Godišnju nagradu Antun Branko Šimić u sastavu: Ružica Soldo i Ljubo Krmek, članovi, te Mato Nedić, predsjednik.

Nakon nekoliko krugova konzultacija, članovi povjerenstva načinili su uži izbor djela o kojima su raspravljali te su iz toga izbora izdvojili dva djela koja su kvalitetom iznad ostalih, a to su:

 1. Miljenko Buljac, Povijest hrvatske književnosti (Hrvatsko pjesništvo od predrenesanse do zrele romantike, knjiga 1.), književno-znanstveno djelo
 2. Miro Gavran, Obrana Jeruzalema, poema

Prosudbeno povjerenstvo za Godišnju nagradu Antun Branko Šimić jednoglasno je odlučilo predložiti Upravnomu odboru DHK HB da godišnju nagradu dobije Miro Gavran za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema, koju je 2022. godine objavilo poduzeće Stilus knjiga iz Zagreba.

Obrazloženje:

Poemom Obrana Jeruzalema Miro Gavran zasigurno ispisuje novu stranicu svojega bogatog književnog opusa. Poema se motivski i tematski oslanja na njegovu biblijsku trilogiju (čine ju romani Judita, Krstitelj i Poncije Pilat) koja mu je donijela uspjeh kod publike i pozitivne ocjene književnih kritičara.

Ako pojam Jeruzalema shvatimo u biblijskome smislu, kao mjesto u kojemu se nalaze naše najveće svetinje, a to znači duhovne dragocjenosti, mjesto koje je i samo posvećeno zato što je u njemu ukorijenjen naš identitet, a ne mjesto koje se nalazi negdje na zemljovidu, nego koje je u našoj nutrini, kojemu su usmjereni svi naši putovi, naše želje i ciljevi, kojemu stremimo, mjesto koje nam je obećano i u koje nam je doći kada se otputimo stazom vječnosti, onda je razumljivo da je Jeruzalem mjesto koje trebamo obraniti od svih nasrtaja zamaskiranih vojski koje na njega nasrću. Suvremeni način života doveo je ljude do velike praznine i vodi nas osamljenosti i otuđenosti. Upravo taj problem Gavran poetski detektira i njemu se poemom suprotstavlja, opominjući čovjeka da se vrati sebi, svojoj ljudskosti, a taj će povratak ujedno označiti i povratak božanskome u nama.

Pjesnički izraz Mire Gavrana nije natopljen snažnim stilskim sredstvima, zagonetnim metaforama, obiljem lirskih paralelizama, razigranim sinestezijama, ali je bogat ritmom, pisan ne samo da bi se čitao, nego da bi se govorio, da bi se čuo i preko sluha upio, došao do svijesti i svojim porukama prodahnuo čitatelja/slušatelja. Gavranovi su stihovi pisani jednostavnim jezikom, njima je moguće ostvariti snažnu i pouzdanu komunikaciju s čitateljem kako bi čitatelju bila nedvojbeno jasna pjesnička poruka. Oni su pisani da nadglasuju zaglušnu buku našega doba, buku nastalu od ratnih eksplozija, od rada strojeva, od mnoštva vozila; pisani su ne samo kako bi bili čitani, nego i da bi bili slušani.

Imajući u vidu sve rečeno, Prosudbeno povjerenstvo smatra kako Miro Gavran zaslužuje biti nagrađen Godišnjom nagradom Antun Branko Šimić za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema.

Mato Nedić, predsjednik

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company