U Mostaru svečano otvoreni 60. Šimićevi susreti 2023.

U srijedu 26. travnja 2023. godine prigodnim programom u Mostaru svečano je otvorena kulturna manifestacija 60. Šimićevi susreti.

Program je započeo polaganjem cvijeća i svijeća kod spomenika Antunu Branku Šimiću, nakon čega je u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličen Poetski kolaž.

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednice Federacije BiH Bariša Čolak, kazavši kako je iznimno važno obilježavati ovakve obljetnice, prije svega zbog mladih.

– Kultura je nešto što ne smijemo zaboravljati, što moramo prenositi na mlade. Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Antun Branko Šimić obilježioje jednu veliku epohu i mislim da je jako dobro što se to obilježava, ne samo u rodnim Drinovcima, nego i ovdje u Mostaru – istaknuo je Čolak.

Dodao je kako se nada da će se Šimićevi susreti proširiti i na druge prostore Bosne i Hercegovine, poput Posavine i Središnje Bosne.

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj kazao je kako se kulturni identitet zapadne Hercegovine i općine Grude zrcali u liku Antuna Branka Šimića.

– Ono što je jedinstveno i što svi prepoznaju u kulturnom smislu jeste vrijednost i veličina Antuna Branka Šimića. Nama je uistinu drago što smo iz njegove rodne općine Grude, odnosno iz njegovog rodnog mjesta Drinovci došli u Mostar kako bismo svečano otvorili Šimićeve susrete, na mjestu gdje je prije 110 godina Antun bio kratko na školovanju. Mostar je stolni grad hrvatskih institucija i smatramo da ono što je najvrjednije u našoj kulturi i društvenom sustavu trebamo donijeti ovdje u Mostar i to pokazati – poručio je Grizelj.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Baković govorio je o značaju velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića, istaknuvši kako se u modernim vremenima polako zaboravljaju temelji kulture, od kojih je jedan zasigurno A. B. Šimić.

– Mi kao Društvo književnika Herceg Bosne koji smo u organizacijskom odboru Šimićevih susreta, u okviru ove manifestacije organiziramo dodjelu godišnje nagrade nazvane po A.B. Šimiću i na taj način pokušavamo i, koliko vidim, uspijevamo očuvati uspomenu na A.B. Šimića i dat mu to njegovo mjesto koje zaslužuje i u kulturnoj i književnoj javnosti – dodao je Baković.

Nazočnima se prigodnim riječima obratila i ravnateljica Osnovne škole Antun Branko Šimić iz Mostara gospođa Snježana Brkić.

Poetski kolaž u čast pjesniku Antunu Branku Šimiću izveli su učenici Osnovne škole Antun Branko Šimić Mostar.

Program je dodatno obogatio glazbenom izvedbom glazbenik Mario Zovko.

Otvaranju Šimićevih susreta nazočili su, među ostalima, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Daniela Perić, savjetnica ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Marijana Škutor, savjetnica premijera HNŽ-a Martina Ćosić, savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina, glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, predsjednik HKD-a “Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka i drugi.

Središnji događaj “Šimićevih susreta” održat će se u petak, 28. travnja, na svečanoj akademiji, koja će se održati u Peć Mlinima (ispred Ravlića pećine) kod Gruda.

Tom prigodom bit će dodijeljene nagrade mladim pjesnicima, kao i godišnja nagrada “Antun Branko Šimić”.

Audio zapis današnje manifestacije može se poslušati na poveznici:

ŠIMIĆEVI SUSRETI – 2023

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company