Tri nove knjige Stanka (Stanislava) Bašića


Stanko (Stanislav) Bašić je objavio tri nove knjige s naslovima:
NEW AGE – što je ostalo?
NAGOVORI NA ČITANJE
RAZGOVORI
Ukratko o knjigama:
Knjiga NEW AGE – što je ostalo?, sadržajem spada u publicistiku i podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu (više od njezine polovine) „… skupljeni su tekstovi koje sam objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji do 2003. godine kada mi je onemogućeno daljnje objavljivanje o tim temama. U knjizi eventualni čitatelj može pronaći moja promišljanja o svim bitnim temama New age-a. Moram dodati i činjenicu da je ova knjiga svojevrsni nastavak knjiga Era Vodenjaka izazov za kršćanstvo (Zagreb, 2001.) i Kršćanstvo i New age (Zagreb, 2015.).
Drugi dio ove knjige s naslovom Priče o običnom i Nova duhovnost i ideologija novog radikalnog individualizma prvi put se objavljuju u ovoj knjizi. (Autor: Umjesto predgovora)
Knjiga NGOVORI NA ČITANJE sadržajem se svrstava u književnost jer su u njoj skupljene autorove književne kritike, svrstane u tri dijela knjige. Prvi dio s naslovom Novinske književne kritike sadrži književne kritike koje je autor objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji. Drugi dio, naslovljen s Dar zavičajnosti, su književne kritike pisane zadnjih godina, a vezane su za zavičajne autore, uglavnom iz Hercegovine i objavljivane u Osvitu, časopisu DHK HB u Mostaru. U trećem dijelu, s naslovom O sličnomu, su tekstovi koji se mogu svrstati u književnu kritiku jer sadržajno vezani za književnost.
Knjiga Razgovori spada u publicistiku, sadrži razgovore s poznatim osobama iz javnog života u Hrvatskoj koje je autor objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji. „… Godine 2003. HKD Napredak, Podružnica Zadar, objavilo je moju knjigu Razgovorom prema životu… Niz razgovora koje sam inače radio s poznatim imenima hrvatske kulture nisu mogli ući u ovu knjigu (Razgovor prema životu) pa je knjiga RAZGOVORI zapravo dopuna prethodnoj knjizi te su u njoj objavljeni ti tekstovi…“ (Autor: Predgovor u knjizi)

O autoru:
STANKO BAŠIĆ, rođen je 15. travnja 1945. u Broćancu. Osnovnu školu polazio u Broćancu i Posušju. Učiteljsku školu završio 1964. godine u Mostaru, a Filozofski fakultet 1971. godine u Sarajevu. Godine 1977. iz Sarajeva seli u Sinj, potom u Trogir, zatim u Zadar. Od 1977. godine novinar je Slobodne Dalmacije. Nekoliko godina radio je u zagrebačkom Dopisništvu. Književna djela objavljuje pod imenom Stanislav, a novinarske radove i publicističke knjige pod imenom Stanko. Pjesnik, pripovjedač, pjesnik za djecu, književni kritičar, proučavatelj fenomena New age-a. Potpisnik „Pisma „sedmorice“ objavljenoga u Vjesniku 28. siječnja 1971. godine, kao svojevrsne Deklaracije o položaju hrvatskoga jezika i kulture u Bosni i Hercegovini, jedan od pokretača Šimićevih večeri poezije i jedan od pokretača Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. U šest antologija poezije u BiH zastupljen je s dvadeset različitih pjesama. Bio je članom Društva književnika Hrvatske, Udruženja književnika Bosne i Hercegovine te članom je Društva književnika Herceg-Bosne.
BIBLIOGRAFIJA:
Književnost:
Glasnik, Sarajevo, 1969.
Žilište, Sarajevo, 1973.
Mame i tate, Sarajevo, 1975.
Mlada kapljica, Zagreb, 2016.
Rane priče, Zadar, 2018.
Nagovori na čitanje, Zadar, 2023.
Publicistika:
Era Vodenjaka – izazov za kršćanstvo, Zagreb, 2001.
Razgovorom prema životu, Zadar, 2003.
Kada nisam ja jesam, Zadar, 2006.
Moje vjetrenjače, Zadar, 2006.
Kršćanstvo i New age, Zagreb, 2015.
NEW AGE – što je ostalo?, Zadar, 2023.
Razgovori, Zadar, 2023.
Priredio:
Petar Bakula: Pjesme i pripovijetke, Zagreb, 1997.
Radica Leko i Stanislav Bašić: Književno Posušje, 2017.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company