U Mostaru predstavljen roman “Bezimeni” Srećka Marijanovića

Mostar, 10. veljače 2023. – Večeras je u Mostaru, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, predstavljen roman Srećka Marijanovića „Bezimeni“. Nakon pet zbirka pjesama, ovo je Marijanovićev prvi roman, roman u kojem na zanimljiv način prikazuje ratna zbivanja koja su nam se sručila na glavu prije tridesetak godina.

Organizator predstavljanja je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne. Na početku programa sudionici i posjetitelji su minutom šutnje iskazali svoju solidarnost i sućut sa stradalima u velikom potresu koji je zadesio Siriju i Tursku.

O romanu su govorili književnici Marija Pavković-Baković, Ljubo Krmek i Ivan Baković, a program je vodila mlada voditeljica Barbara Marijanović.

Izdvajamo nekoliko ulomaka iz večerašnjih izlaganja:

Marija Pavković-Baković: „Ovaj roman nije opterećen pamfletizmom niti imperativnim ideološkim načelima, kao što je to često u djelima ovakve tematike. Marijanoviću je opsežna iskustvena i dokumentaristička pozadina samo građa za književno-umjetnički postupak koji je rezultirao djelom rasterećenim viškova, eksplikativnosti i utilitarnosti.

Ljubo Krmek: „Duhovne su to ratne epizode, pravi mali autobiografski medaljoni. Oni su toliko slični i našim ratnim medaljonima koje poput ratnih krunica nosimo oko svojih vratova sve do kraja svojih života. Slike koje je Srećko Marijanović svojim opisima vratio pred naše oči, toliko su jasne i žive, da htjeli ne htjeli, sve ponovno proživljavamo čitajući stranice knjige.“

Ivan Baković: „Depersonalizacijom likova, oduzimajući im identitetsko svojstvo vlastita imena, naznačujući samo u grubim crtama poneki lik, više situacijski nego karakterno, autor je, zapravo, u prvi plan stavio rat kao stanje, tj. rat je ovdje glavni i nosivi lik. Nije ovo priča o mitskim junacima i velikim djelima, nego o običnim mladićima kojima se umjesto tastature i miša ‘zaplelo među prste sjajno djelo, uglačan i savršen proizvod, vješta inženjera Kalašnjikova’“.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company