Nova knjiga Vlade Vladića o Svetom Josipu

Svjetlo dana ugledala je zanimljiva knjiga dr. sci. Vlade Vladića, filozofa, književnika i prevoditelja iz Zagreba, Sesvetskoga Kobiljaka. “Izvorna pravednost Svetog Josipa” Biti pravedan kao Sveti Josip! Biti pravedan prema Svetom Josipu. U nakladi Ivan J, Prcela Sva prava pridržana Vlado Vladić. Na 300 stranica nalazi se višegodišnji rad, istraživanje i prijevod vrsnog spisatelja, filozofa i književnika.

 Knjiga o Svetom Josipu  opisuje i pokazuje, Josipovu rječitost, očitost Josipova očinstva, kao i Marijinog majčinstva. Opravdanost Josipove pravednosti, Kako štovati Svetog Josipa, Štovanje ovisno o spoznaji i Pogled prema budućnosti, te osvrt o sadašnjosti.

 Vlado Vladić kazuje kako je se upustio u pustolovinu pisanja o nečemu velikom, kao što je Sveti Josip, jer je on u Katoličkoj crkvi malo proučen. Riječ je o tijesnom savezu  kojim su povezani teološki rad i filozofska potraga za istinom, citira papu Ivana Pavla Drugog. Autor je na filozofiji Svetog oca  Ivana Pavla drugog doktorirao i istraživao godinama.

 

“Dovoljno je steći uvid u dokumente II. Vatikanskoga sabora, Katekizam Katoličke Crkve, vjeronaučne udžbenike, nastavni program katoličkih bogoslovnih učilišta pa da se osnovano pomisli da Katolička Crkva o sv. Josipu ne naučava ništa. Ako se, pak, uđe u brojna djela nastala kroz cijelu povijest Crkve kao plod slobodna razmišljanja o sv. Josipu, onda se nameće pomisao da je o sv. Josipu dopušteno naučavati svašta. Htijući ostati u skladu s crkvenim naukom, u ovoj knjizi o sv. Josipu ne naučavam ništa. Samo slobodno razmišljam o sadržaju Božje objave koji se odnosi na sv. Josipa – uz pomoć mnogih, poglavito Ivana Prcele, koji su to činili prije mene – e, ne bih li, ipak, bar malo doprinio da se Crkva pokrene prema izvršenju svoga poslanja, izdvajajući iz sveukupnosti slobodnih razmišljanja svoj nauk o sv. Josipu. Makar morao, ne mogavši otrpjeti vlastitu izdvojenost iz Katoličke Crkve, odustati od svega što bih htio da Crkva o sv. Josipu naučava”, naglašava Vlado Vladić u svojoj knjizi o Svetom Josipu,

 Boris ĆAVAR

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company