U Otvorenoj čitaonici DHK HB predstavljena knjiga Marka Matića “Sučeljavanje i rastajanje”

Mostar, 9. prosinca 2022. – U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne predstavljena je knjiga Marka Matića „Sučeljavanje i rastajanje“. U knjizi je trideset i jedan tekst objavljen u više listova i portala od 2015. do 2021. godine. Knjiga spada u političku publicistiku i osma je takva Matićeva knjiga, od ukupno dvanaest objavljenih knjiga. O knjizi su govorili povjesničar Tomislav Ćorić i književnica Anita Martinac, a program je vodio Ivan Sivrić.

„Naziv knjige proizlazi iz njezina proslova koji glasi: ‘Sučelit nam je se sa sobom i rastati od lažnih uzora, nejakih ideala i od idiota’, te je i sadržaj knjige u vezi s tim. Knjiga je formatom mala, ali duboka sadržajem, duboka politike i političkih razmišljanja. Možemo je podijeliti na tri tematska poglavlja: svjetska politika, hrvatska politika te Matićev zavičaj – Duvno.

Matićev interes je istraživanje i predstavljanje hrvatskog identiteta i integriteta. Zanima ga bitno, sadržajno, ne piše radi pisanja. On piše prvotno za sadašnjost, za poruku i pouku neupućenima, onima koji ne prate svjetska i nacionalna događanja“, rekao je o Matićevoj knjizi Tomislav Ćorić.

Anita Martinac ističe da je premalo ovakvih i sličnih knjiga, „jasno je da autor vlada mnogim informacijama, a vidljivo je i brojnim izvorima te se poziva na te izvore. Pokušava prosvijetliti čitatelja zaslijepljena medijskim kampanjama. Autor otkriva uzroke i posljedice mnogim događajima. Kirurški precizno izdvaja goruće teme i probleme koji se guraju pod tepih.“

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company