“Glog i kruna trnova” – nova knjiga Borislava Arapovića

Član DHK HB Borislav Arapović objavio je novu knjigu – Glog i kruna trnova, koja je dio niza knjiga pod nazivom Bakine priče davne. Nakladnik knjizi je HAVC Kraljica Katarina, urednik je Filip M. Arapovitz, a ilustracijama je knjigu obogatila May-Britt Gustafsson.

Kolegica Ljilja Zovko o knjizi je zapisala: “Borislav Arapović je pisac u poodmakloj, više nego u ozbiljnoj životnoj dobi, ali ova knjiga približava nas u najranije vrijeme njegova odrastanja. Na vrijeme početka četrdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme njegovih prvih pogleda na život, koji ne bijahu današnji i s koliko-toliko normalnijim i sigurnijim pogledom na stvari koje ga okruživaše. A što bi se odnosilo ponajprije na te stvari u „sigurnijim“ vremenima.

Vremena daleko od rodne Bišine, Nevesinja, daleko od Slipčića, Mostara, vremena koja su ga skrasila u daleko sigurnijoj Švedskoj gdje se najprije pronašao prije svega kao čovjek, vjeran sebi i svojoj obitelji. Ali uvijek s Bišinom i Slipčićima u srcu i u mislima, mjesta koja nikad napustio nije. Jednostavno, vremena i doba kad uostalom približava čitatelju vrijeme djetinjstva i značaj zanimljivijh, poučnih i odgojnih priča, a ne zaboravlja ni svoj korijen humski (hercegovački) i vjeru Isusovu. Činjenica jeste da danas piše o glogu i Isusovoj kruni trnovoj, svjedoči na koji način i koliko duboko su i u srcima mnogih odraslih usađene majčine i bakine priče. Vjerujem kako je upravo iz takvog korijena autor crpio snagu u svom životu.

Zanimljivo je na koji su način bakina pripovjedanja uvezala najvažnije događaje. osobe, povijest, vjeru i pretke. Zasigurno je sve to djelovalo i na autorovo životno opredjeljenje i na darovitost izražavanja. U ovoj je priči dojmljiva i radost, i znatiželja, i ljubav koju baka ugrađuje u srca djece pripovijedanjem istine. Baka im je i učiteljica, i vjeroučiteljica, i odgojiteljica koju bespogovorno slušaju. Nagovještaj nastavka budio im je maštu i radost iščekivanja sljedećeg susreta.

Životna mudrost i vjera u Boga prenosila se s koljena na koljeno, a i hrabrost za život ma kako težak bio.

Ova priča Borislava Arapovica podsjeća i odraslog čitatelja na djetinjstvo i naučene istine o trnovoj kruni i muci Isusovoj, koje ovdje baka priča djeci na najzanimljiviji način.”

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company