Opusom Peje Šimića u Pleternici otvoren mjesec hrvatske knjige

Tradicionalna najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi i knjižničarstvu.

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice u Pleternici Peji Šimiću pripala je velika čast da svojim opusom otvori ovu kulturnu manifestaciju. Tim je zatvorio jedan svoj pjesnički krug. Mi koji ga desetljećima pratimo ponekad bi pomislili da je za svoju bazu djelovanja preselio u Dalmaciju. Međutim zadnjih mjesec dana Pejo je to svojim radom demantirao. Prije mjesec dana sudjelovao je na  međunarodnoj manifestaciji poezije STRUKI KNIŽENI SREDBI u Sjevernoj  Makedoniji na obalama Ohridskog jezera i Crnog Drima u Strugi, i vratio se sa znakovitim priznanjem. 15. listopada u Rijeci na 15. Međunarodnom festivalu književnosti njegova zbirka HVALOSPJEV LJUBAVI dobila je međunarodnu nagradu KNJIŽEVOPERO za KNJIGU GODINE a evo samo tjedan dana kasnije u Pleternici pozvan je da svojim opusom otvori Mjesec hrvatske knjige što je i učinio. Bila je to Šimićeva noć za pamćenje.

Šimićev opus predstavili su ravnatelj knjižnice  Franjo Novak, prof. pjesnikinja Đurđica Gatjal i Kristina Lešić.

Pjesnikinja Đurđica Gatjal u svojem osvrtu naglasila je

-Čast mi je predstaviti opus pjesnika Peje Šimića i ujedno pred sobom imati dvije njegove zbirke koje nose pečat međunarodnih nagrada za 2021 NEDESKE VIBRACIE i HVALOSPJEV LJUBAVI knjiga godine za 2022.

Kroz široku lepezu osjećaja stihovi se trpko i snažno mogu osjetiti pod kožom. Ljubav kao odrednica i temeljnica, u pjesnikovim je stihovima oblik svetosti. Kroz široku lepezu osjećaja, pjesnik nam približava iskustva  kojim Pejo provlači čitatelja kroz panoramu impresija koje će nam se javiti tijekom čitanja odajući  elemente introspektivnih iskustava.

 

Prof. Kristina Lešić za Šimića kaže

Šimić .je pjesnik nepresušne inspiracije. Religioznost, bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje  susrećemo skoro u svim njegovim zbirkama. Pjesme su mu pisane uglavnom slobodnim stihom ukazuju na iznimnu ritmičnost spontano postignutom interpunkcijom, asonancama, alternacijama i anaforama.

B. Ćavar

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company