Knjige Vrša uspomena, Marine Kljajo Radić, i (S)misao knjige, Anite Martinac, predstavljene u Tomislavgradu, Čapljini, Širokom Brijegu i Grudama

U dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu, u organizaciji Matice hrvatske, upriličeno je predstavljanje knjige Anite Martinac pod naslovom “(S)misao knjige” i knjige “Vrša uspomena”, autorice Marine Kljajo-Radić.

Nakon pozdravne riječi voditeljice Mateje Rožanković-Dilber okupljene je pozdravio predsjednik Matice Hrvatske Tomislavgrad Mate Kelava koji je naglasio kako je ovaj ogranak od obnove rada Matice hrvatske 1991. organizirao oko 290 književnih promocija.

U nastavku su autorice međusobno predstavile obje knjige.

U stankama između obraćanja prof. Karla Radoš izvela je tri domoljubne skladbe.

Iako je bio najavljen dolazak prof. Andrije Stojića, predsjednika čitlučkoga ogranka Matice hrvatske, koji je trebao govoriti o objema knjigama kao predstavnik izdavača, zbog iznenadne spriječenosti to nije bilo moguće. https://mandino-selo.com/wp/predstavljene-knjige-anite-martinac-i-marine-kljajo-radic/

Ustanova za kulturu “Knjižnica i kino Čapljina” i Ogranak Matice hrvatske Čitluk večeras su u kinodvorani “Mogorjelo” u Čapljini upriličili promociju knjiga Marine Kljajo Radić “Vrša uspomena” i Anite Martinac “(S) Misao knjige”.

Promocija knjiga započela je glazbenom numerom od strane Gradskog zbora Čapljina.

Nakon toga sve prisutne pozdravila je ravnateljica Ustanove za kulturu “Knjižnica i kino Čapljina” i predstavila biografiju večeras prisutnih književnica.

Anita Martinac je kazala kako se fokusirala na pridobivanje mladih čitatelja kako bi više znali o hrvatskoj povijesti kroz njezine knjige te dodala:

“Tako su krenula prozna dijela, niz od četiri romana. Dotakla sam se kroz čitavo stoljeće sva tri rata, i onih važnih tema, ali uvijek na prvo mjesto ističem Bleiburg. Kroz romansirane istinite priče govorila sam o našoj povijesti. Svi likovi u tim romanima bile su stvarne osobe, svi događaji bili su stvarni. To je dalo svoga učinka. Dobili smo jedan širi čitateljski krug ali trebalo se boriti i dalje. Trebalo je tražiti put do nečitatelja. Trebalo se boriti i za autore koji se nisu uspjeli afirmirati, nisu bili da kažem uporni, nisu bili na mnogim nekim susretima gdje su mogli predstaviti ta djela, pišući o jako važnim stvarima. Želim reći da nisam jedina koja see tim bavi i želim ovom knjigom napraviti most.

Anita je dodala kako se u njezinoj knjizi spominje i jedan autor iz naše Čapljine, a to je Stanislav Vukorep, koji je večeras bio među okupljenom publikom.

Anita je dodala kako često od svojih čitatelja čuje kako su kupili njezinu knjigu ali će je čitati kada “uhvate vremena” te ističe da je zbog važnosti znanja svoje povijesti tu u knjizi predstavljen sadržaj kako bi ukratko saznali o čemu se radi među koricama.

Prije predstavljanja od strane Marine Kljajo Radić Gradski zbor Čapljina uz solisticu Matu Kapular izveo je skladbu “Lijepi grade” koja je posvećena našoj Čapljini.

Marina Kljajo Radić svoje predstavljanje je započela uz dvije misli. Prva je bila katoličke književnice Side Košutić koja je o umjetnosti rekla ovako: “Umjetnost ubire sa zemlje samo najljepše, samo ono što je srodno s vječnosti.” i drugom misli koja glasi “Lijepo je živjeti na zemlji dok na njoj ima cvjetova niklih iz ljubavi a to su pjesme.”.

Akademik Šimun Musa u svojoj recenziji na djelo Marine Kljajo Radić je kazao:

“Marinu zanima čovjek i sve ono iznad njega i oko njega, Bog, društvo, sadašnjost, prošlost, budućnost i ona sve te tematske konstante prati s otvorenoga humanističkog zrenika. Misaono, dosljedno, odgovorno, ćudoredno i poetski prikladno. Emocionalno duboko, iskreno, stilski dotjerano i estetički cjelovito. Čitatelj koji u središtu svoga zanimanja stavlja pjesničke eksperimente, jezične ekspakade i metaforička obilježja, neće imati afinitet prema pjesništvu Marine Kljajo Radić. Međutim ono čitateljstvo koje traži jednostavnu, pitku komunikaciju ali oplemenjenu potpuno iskrenim i budnim promišljanjem životnog iskušenja naći će u autorici svojeg suputnika koji gori prvotnom osvajajućom elementarnom čovjekoljubivošću.” https://djaka-city.info/2022/10/14/foto-odrzana-promocija-knjiga-marine-kljajo-radic-vrsa-uspomena-i-anite-martinac-s-misao-knjige/

Promocija knjiga Marine Kljajo Radić ”Vrša uspomena” i Anite Martinac ”(S)Misao knjige – (za)bilješke i (p)ogledi” održana je u utorak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Književnice je predstavio prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

Promociju knjiga organizirali su Narodna knjižnica Široki Brijeg i Ogranak Matice hrvatske Čitluk.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ivan Soldo, učenik Glazbene škole Široki Brijeg. https://www.jabuka.tv/marina-kljajo-radic-i-anita-martinac-predstavile-svoje-knjige-u-sirokom-brijegu/

U srijedu, 19. listopada 2022. godine u knjižnici Kulturnog doma održana su predstavljanja knjiga autorica Anite Martinac (s)MISAO KNJIGE, (za)bilješke i (p)ogledi i Marine Kljajo – Radić Vrša uspomena.

Svoja djela nazočnima su predstavile književnice u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Književnu večer glazbeno je uljepšao prof. Filip Miloš, a program je vodila dr.sc. Dominika Andrijanić. http://kd-grude.info/2022/10/20/u-grudama-predstavljene-knjige-anite-martinac-i-marine-kljajo-radic/

 

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company