Fra Ante Marić gostovao u Gimnaziji fra Dominika Mandića

Nakon književnika Ante Kraljevića, Mije Tokića, Ivana Sivrića i fra Vendelina Karačića na Kavi u knjižnici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića u nešto izmijenjenom formatu u četvrtak, 13. listopada gostovao je ugledni hercegovački svećenik i književnik, član DHK HB, fra Ante Marić. U ugodnom ozračju knjižnice u sjajnoj atmosferi pred velikim brojem učenika, profesora i školskih djelatnika u organizaciji najaktivnijih školskih sekcija predstavljen je svećenik koji je trinaest godina djelovao na Širokom Brijegu gdje je napisao neka od svojih djela s kojima je skrenuo pozornost književne javnosti na sebe, koje ga je trajno obilježilo i za koje je ostao vezan cijeli život.

Na početku programa, dobrodošlicu uvijek rado viđenom gostu zaželio je ravnatelj Gimnazije Miroslav Bošnjak. Potom su voditelji programa podsjetili sve nazočne na fra Antinu impresivnu bio-bibliografiju. Pročitano je nekoliko ulomaka iz njegova odlično prihvaćena povijesnog romana Plaču li jeleni. Najveći dio programa bio je svojevrsni povijesni sat na kojem su učenici pitali, a fra Ante kao neprikosnoveni autoritet kad je u pitanju povijest Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu odgovarao na brojne upite. Gimnazijalci su pokazali veliko zanimanje za gradnju zgrade koja će ubrzo proslaviti stotu godinu, način na koji su svećenici prikupljali novac za njezinu gradnju, školovanje ondašnjih svećenika što je fra Ante uz puno povijesnih podataka dodatno obogatio iznoseći brojne manje poznate duhovite, tragične i tužne pojedinosti. Zanimalo je širokobriješke gimnazijalce i čime se omiljeni fratar trenutno bavi i što piše, te čime će uskoro obradovati poklonike svoga pisanja. Nakon ovoga susreta sigurni su svi koji su mu nazočili rastali su se bogatiji znanjem i ljubavlju prema vlastitoj povijesti i književnosti. Pošto tome služe ovakvi susreti, organizatori očekuju da će se oni nastaviti na zadovoljstvo svih koji na njima sudjeluju. (b k)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company