Priopćenje za javnost Društva hrvatskih književnika BiH o izborima u BiH 2022.

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, na svojoj sjednici 28. rujna 2022., osvrnuo se na predstojeće izbore u BiH te javnosti iznosi svoj stav o ovom pitanju.

Nažalost, do nužnih i očekivanih promjena Izbornoga zakona BiH nije došlo ni dogovorom političkih stranaka niti odlukom Ureda Visokoga predstavnika u BiH. Te promjene su nužne kako bi se otklonila mogućnost preglasavanja, manipulacije i dominacije jednih nad drugima, a sve poradi mirne i prosperitetne budućnosti narodā i manjinskih skupina koje sačinjavaju Bosnu i Hercegovinu. Stoga se nadamo, i pozivamo Visokoga predstavnika da, što je prije moguće, proglasi izmjene Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnoga suda BiH koje će omogućiti pravo da svaki narod bira svoje predstavnike na svim razinama vlasti. Samo stvarna, Ustavom zajamčena, zastupljenost konstitutivnih naroda i manjinskih skupina u zakonodavnim tijelima na svim razinama može osigurati pravednu i održivu državu te mir i društvenu slogu svih njezinih stanovnika uz poštivanje ljudskih prava i dostojanstva pojedinaca i naroda.

 Pa iako i na ove izbore izlazimo prema neustavnom, a samim tim i nepravednom, izbornom zakonu koji omogućava razne manipulacije kojima se ignorira izborna volja hrvatskoga naroda, važno je da se izborna volja iskaže najvećom mogućom izlaznošću. Stoga pozivamo sve s pravom glasa da 2. listopada 2022. iziđu na izbore i na listi za Predsjedništvo glasuju za kandidatkinju Hrvatskoga narodnoga sabora BiH, a na svim ostalim razinama za kandidate koalicija ili stranaka koje se zalažu za legitimno predstavljanje, za konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskoga naroda, tj. za one za koje smatraju da će najbolje odgovoriti izazovima koji su pred nama.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company