U Livnu predstavljen književni opus Ivane Ćurić, članice DHK HB

U prepunoj dvorani Hotela Novitas u Livnu u petak, 16. rujna 2022., godine u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga Društva hrvatskih književnika predstavljen je književni opus Ivane Ćurić iz Tomislavgrada. Predstavljači su, uz autoricu, bili Ana Papić, magistrica hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti; Krešimir Tabak profesor hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije te doktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru; Mirko Ćurić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti, hrvatski književnik i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika te predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga Društva hrvatskih književnika. Program je vodila profesorica Marija Pavković Baković.

Ana Papić predstavila je knjige Iz dnevnika jedne mlade 1 i 2 te je u izlaganju, između ostaloga, istaknula da u njima čitamo o zgodama i nezgodama našega čovjeka i života u selu, ali i sukobu generacija, odnosno pokušaju uspostavljanja ravnoteže između starih i mladih koji se nalaze na raskrižju življenja staroga i suvremenoga. Mlada vedroga duha, koja svaku nepovoljnu situaciju optimistično okrene na dobro, ruši uvjerenja kako je život bolji svagdje osim u svom kraju i kako je sve tuđe bolje. Za nju je kako i sama kaže srića u malim stvarima. Jezik kojim je pisana Mlada etnografima pruža obilje materijala koji će zasigurno biti temelj za jezičnu enciklopediju duvanjsko-livanjskoga govora. U humorističnim zapletima čitatelj može često vidjeti i sebe sama i uživljavanjem u priče postati dio njih, dio običaja, kulture, rječnika, razgovora koji možemo ironizirati, kritizirati, osuđivati ali ipak je dio našega identiteta, kulture, načina života i tuđi ga čovik nikad ne će razumit. Ovo je uistinu svjedočanstvo vremena i prostora; riznica narodne mudrosti koja čuva duh vremena i način života. Svojim optimizmom i toplinom ovakva je literatura pravo osvježenje na književnoj sceni koje otkriva Ivaninu originalnost i jedinstvenost, dokazano talentiranu književnicu koja je na jednostavan način, iako jako mlada, uspjela tako živopisno sačuvati život jednoga vremena.

O romanima Folirant u razredu i Sedmero znatiželjnih govorio je Krešimir Tabak te je između ostaloga kazao: „Naslovi Folirant u razredu i Sedmero znatiželjnih pustolovni su romani, romani o odrastanju i svim izazovima koji prate taj proces. Svevremenska je to tema koju ovi naslovi kroz sudbinu pojedinaca podižu na univerzalnu razinu. Oba naslova podijeljena su na dvadesetak poglavlja, a zbog lake mogućnosti uprizorenja možemo reći i prizora. Ta nominalna rascjepkanost djeci olakšava kontakt s tekstom jer se svaki ulomak može čitati kao zasebna cjelina, što omogućuje, ako je to potrebno i svojevrstan predah od čitanja. U tom bih kontekstu rekao da je ovakvim strukturiranjem teksta autorica precizno pogodila mjeru i tako onima koji tek trebaju postati ljubitelji čitanja štivo učinila dostupnijim i privlačnijim.” Prof. Tabak je zaključio: „U životu postmodernog čovjeka riječi su izgubile značenje, a književna djela iznova nas upozoravaju koliko je značenje riječi bitno i to riječi poput ljubav, prijateljstvo, sloboda ili pravednost. Romani Ivane Ćurić pripovijedani su na toj vrijednosnoj osnovi te nisu samo ‘lijepa umjetnost’ jer stvaranje ljepote nemoguće je bez potrage za istinom i težnje ka pravednosti. To je karakteristika čitava Ivanina opusa i to svim njezinim djelima daje posebnu vrijednost.”

Profesor Mirko Ćurić govorio je o Ivani kao talentiranoj književnici čije teme i izričaj prepoznaju i razumiju i čitatelji koji nemaju poveznice s duvanjskim krajem i govorom. Osvrnuo se na njezinu suradnju s Društvom hrvatskih književnika u Hrvatskoj napomenuvši kako je Ivanin talent i vrijednost njezinih knjiga prepoznala i Vlada Republike Hrvatske. Ovom je prigodom Ivani i Krešimiru uručio zahvalnice za sudjelovanje na Danima Luke Botića u Kaštelima.

Književnu je večer prigodnim riječima završila književnica Ivana Ćurić pročitavši dvije priče iz Dnevnika jedne mlade te uputivši prigodne riječi zahvale gostima i predstavljačima.

Posebnu pozornost i oduševljenje izazvale su Ana Marija Velić i Ivona Perković, učenice šestoga razreda OŠ „Fra Lovro Karaula” PŠ Podhum, koje su čitale ulomke iz djela Folirant u razredu i Moj tata superheroj.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company