U Mostaru i u Livnu tribina DHK HB “O hrvatskoj književnoj kritici i Antunu Gustavu Matošu”

Na književnoj tribini u Otvorenoj čitaonici DHK HB u Mostaru i u Livnu predstavljene su dvije nacionalne književne manifestacije (Dani Antuna Gustava Matoša i Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara), tri Zbornika đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, knjigu Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala i istoimeni dokumentarni film, a povezat će se predstavnici hrvatskih književnih i znanstvenih institucija iz tri države: Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba i  Ogranak Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, jedina su nacionalna manifestacija hrvatske književne kritike, koja je 23. i 24 lipnja 2022., održana u Đakovu jubilarni, dvadeset i peti put. Utemeljili su ih Društvo hrvatskih književnika, Matica hrvatska, Ogranak Matice hrvatske u Đakovu te Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski  s ciljem da se „omogući stalno pregledno praćenje hrvatskog književnog stvaralaštva i proizvodnje, pjesničke, dramske i kritičke, da se njezin značenjski sustav svake godine kritički predoči i vrednuje, da se sustavno pridonosi ugledu i značenju hrvatske književnosti, književne kritike i kritičara koji ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja u periodici i medijima, da književne vrijednosti izađu na vidjelo, kao i da se potiče, prosuđuje i unaprjeđuje razvoj i smjerovi književne kritike…“

 U sklopu manifestacije dodjeljuju  se i priznanja koja nose ime po Juliju Benešiću, najboljim hrvatskim književnim kritičarima za najbolju knjigu kritika u protekloj godini ili za niz kritika objavljenih u tiskanim i elektronskim medijima.  Susreti redovno objavljuju i Zbornik koji ne prati samo rad manifestacije nego i pokušava poticati određene procese u vrjednovanju hrvatske književne kritike i izvan državnih granica Republike  Hrvatske. Tako je 2012. Zbornik XIV. bio posvećen hrvatskoj književnoj kritici u Republici Mađarskoj, a Zbornik XXII, posvećen suvremenoj hrvatskoj književnoj kritici u Vojvodini, pod nazivom  Novi i mlađi naraštaj hrvatskih književnih kritičara u Vojvodini, u izboru Tomislava Žigmanova. Svoje su radove priložili: Davor Bašić Palković,  Ivana Andrić Penava Nevena Mlinko, Darko Baštovanović, Vladimir Nimčević i Klara Dulić Ševčić.

Zbornik XXIII okupio je hrvatske književne kritičare iz Bosne i Hercegovine, koje je odabrao tadašnji predsjednik DHK HB Ivan Sivrić. Riječ je o najopsežnijem kritičarskom zborniku u povijesti kritičarskih susreta koje su priložili dr. Antun Lučić, dr. Marina Radić Kljajo, akademik Šimun Musa, Mato Nedić, Ivan Sivrić i Ivan Baković.

Knjiga Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kraju naših svih ideala (Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek i  Zavod  za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) i istoimeni dokumentarni film Mihaela Kelbasa i Mirka Ćurića, nastali su u sklopu Dana Antuna Gustava Matoša, velike književne manifestacije koja se održava svake godine u lipnju u Tovarniku, Plavni, Beogradu i Zagrebu.  Knjiga je objavljena kao peta u nizu Biblioteke Matošev milenij koju uređuje dr. Goran Rem. Nakon trostruko objavljenog Zbornika A. G. M. Matrica moderniteta, (dva izdanja u Hrvatskoj: 2014., 2016. te 2014. u svesku 7 Poznanskie Studie Slawisticzne iz Poznanja, koji su uredili Krystyna Pieniazek Marković i Goran Rem), niz je nastavljen knjigama: Antun Gustav Matoš: Malo pa ništa (2018.), priredio dr. Ivan Trojan,  Sonetist Antun Gustav Matoš (2019.), priredila dr. Vlasta Markasović te Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu (2020.), priredio Mirko Ćurić. Tri zadnje spomenute knjige objavljene su u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Novom knjigom u nizu pokušalo se prikazati odnos Antuna Gustava Matoša prema biskupu Strossmayeru i njegovim kulturnim, vjerskim i političkim koncepcijama. Knjiga sadrži bilješke o Matošu i Strossmayeru kao i studiju Mirka Ćurića o njihovu odnosu. Na temelju knjige snimljen je dokumentarni film po scenariju Mirka Ćurića. Film je snimio Mihael Kelbas, a Matoševe tekstove interpretira Darko Milas.

Zbornike đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara i film o Antunu Gustavu Matošu predstavili su Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Mirko Ćurić, dopredsjednik DHK i predsjednik Ogranaka slavonsko-baranjsko-srijemskoga DHK; Ivan Sivrić, prireditelj Zbornika đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXIII; Ivan Baković, predsjednik DHK HB; Krešimir Tabak, prof. i Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije. Pokrovitelj tribine je Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije. Voditeljica manifestacije u Livnu bila je livanjska profesorica Ana Papić, u glazbenom dijelu su nastupili odlični Lado Džaja i Mišo Garić dok su događaju nazočili i livanjski gradonačelnik dr. Darko Čondrić, predsjednik skupštine HBŽ  Jozo Ćosić te brojni crkveni predstavnici.

Sudionici programa posjetili su Franjevački muzej i knjižnicu u Tomislavgradu i Franjevački muzej i galeriju u Gorici kod Livna nakon čega su imali službeni prijem kod ministrice Nakić u zgradi Vlade Hercegbosanske županije.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company