U Čerinu održani 17. „Susreti pod hrastom“

U župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin sinoć je održana književno glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“. Sedamnaesta manifestacija bila je posvećena književniku Dragi Šaravanji, o čijem su stvaralaštvu govorili književnik fra Miljenko Mića Stojić, povjesničar prof. Tomislav Ćorić i književnica Anita Martinac.

Zbog za organizaciju događaja nepovoljnih vremenskih uvjeta, manifestacija nije održana pod stoljetnih hrastovima u dvorištu čerinske župne crkve, nego u župnoj crkvi, gdje je manifestacija započela misnim slavljem.

Nakon misnog slavlja, okupljenima su se obratili prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne i fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Stojić, Baković i Miletić u ime organizatora manifestacije zahvalili su književniku Dragi Šaravanji na dolasku, pohvalili njegov rade te istaknuli važnost ovako lijepe manifestacija koja je svake godine posvećena nekom od istaknutih književnika.

Biranim riječima fra Miljenko Mića Stojić osvrnuo se na Šaravanjin književni rad, zanimljivosti gledane iz kuta povjesničara s okupljenima je podijelio prof. Tomislav Ćorić, dok je književnica Anita Martinac istaknula najvažnije detalje iz Šaravanjinog životopisa i dala osvrt na njegov književni rad.

Drago Šaravanja, književnik rodom iz Lipna, predstavljačima se zahvalio na lijepom predstavljanju. Zahvalu je uputio i organizatorima manifestacije Župnom uredu sv. Stjepana Prvomučenika Čerin, Društvu hrvatskih književnika Herceg – Bosne i Ogranku Matice hrvatske Čitluk, a Šaravanja se srdačno zahvalio i svim posjetiteljima.

Govoreći o dugogodišnjem životu u iseljeništvu, najvećim dijelom u dalekoj Australiji, Šaravanja je naglasio kako je obišao cijeli svijet, ali da nigdje nije pronašao ljepotu kao u njemu najdražem rodnom kraju i domovini te da bi radije prihvatio smrt nago drugi put proveo tolike godine daleko od zavičaja.

– Ljubite svoju Domovinu. Ljubite jedni druge. Ljubite svoj narod, svoju vjeru, svoju kulturu, svoju hrvatsku riječ. Sa svojim si narodom sve, a bez njega ništa – zaključio je Šaravanja, nagrađivani književnik koji je zastupljen u nekoliko antologija.

Nakon predstavljanja književnog stvaralaštva Drage Šaravanje, koji je član Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne, u završnom dijelu manifestacije nastupili su književnici iz Republike Hrvatske i članovi Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne iz Hercegovine.

Svoje pjesničko stvaralaštvo tako su u okviru ovogodišnje manifestacije predstavili Tomislav Marijan Bilosnić, Robert Bacalja, Mijo Bijuklić, Mijo Tokić, Tomislav Majić, Srećko Marijanović, Ivan Sivrić i Anita Martinac.

Mladen Mandžo, Floria Korać i Matea Radišić glazbeno su obogatili cjelokupnu manifestaciju na kraju koje su Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i sudionicima programa uručene zahvalnice.

U Čerinu održani 17. „Susreti pod hrastom“

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company