Održana Godišnja skupština DHK HB

Mostar, 11. lipnja 2022. (FENA) Skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), na kojoj su izabrana radna tijela Skupštine, te podnesena izvješća o radu upravnih tijela Društva, održana je u subotu u Mostaru.

  • Ovo je izvještajna skupština koju organiziramo jednom godišnje, a na kojoj se podnese izvješće o radu, o našim aktivnostima koje smo imali od zadnje Skupštine i predstavit ćemo nove članove, ove godine ih je petero primljeno  – kazao je predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Govoreći o radu DHK HB, Baković je istaknuo kako je i dalje osnovni problem nepostojanje stalnog izvora financiranja.

  • Društvo hrvatskih književnika HB, kao i mnoge druge srodne udruge, nema ni jedan stalan izvor financiranja. Dobijemo nešto sredstava na natječajima koje organiziraju Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Fondacija za nakladništvo i slično, s kojima pokrijemo manifestacije koje organiziramo. Međutim, onaj dio za hladni pogon, što podrazumijeva najam prostora, komunalije, plaća jednoj djelatnici, za to se moramo snalaziti i moliti. Nekad smo znali doći čak i u kritičnu situaciju kada nismo uspijevali platiti ni te najosnovnije troškove, kao ni tiskanje našeg časopisa “Osvit”, čiji je 110. broj izašao prije nekoliko dana – kazao je Baković u razgovoru za Fenu.

Umjetnost je, dodao je, od pamtivijeka ovisila o mecenama, donatorima i državi.

  • Umjetnost je uvijek bila ovisna o vlastodršcima, ali nekako ovom vremenu u kojem živimo svi se nekako bavimo politikom, svi smo stručnjaci, znalci, a kulturu smo gurnuli skroz u kraj kao da ne postoji. Žalosno je da DHK HB, a i bilo koje drugo društvo u BiH, nije u stanju svojim članovima barem s dijelom troškova pomoći u objavljivanju djela. Možemo samo posuditi vlastito ime, odnosno biti nakladnici, a ostalo sve pada na teret autora – kazao je Baković.

Unatoč svemu tome, dodao je, DHK HB ima značajnu ulogu u kulturnom životu.

  • Kroz zadnjih nekoliko godina situacija se malo stabiliziralo, ali nikako da to bude sustavno riješeno pa da se ne moramo brinuti i ići moliti. Ipak, možemo biti zadovoljni sa svime koliko uspijemo napraviti – poručio je Baković.

 

Današnjoj Skupštini DHK HB nazočila je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije Gordana Nakić, a u ime HDK Napredak skup je pozdravio tajnik glavne podružnice HKD Napredak Ivan Vrljić.

Prihvaćena je ostavka Sanijele Matković na dužnost dopredsjednice Društva, koju je podnijela zbog zdravstvenih razloga, te je umjesto nje izabrana Finka Filipović.

 

Na poveznici se može pročitati cjelovito Izvješće o radu DHK HB od 20. lipnja 2021. do 11. lipnja 2022.:

2022 – izvjesce o radu

Na poveznici se mogu pogledati fotografije kolege Miljenka Džidića s današnje Skupštine

https://www.facebook.com/photo/?fbid=5103348339700215&set=pcb.2102077249965850

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company