Predstavljanje knjiga Tomislava Domovića

Sto ljubavnih i ni jedna više

i

Kaverne

Tomislava Domovića

U programu sudjeluju

Nada Đerek

Marija Pavković-Baković

Ivan Baković

i autor

 

Četvrtak, 28. travnja  2022. u 19, 30 sati

Mala dvorana

Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače

 

Tomislav Domović rođen je 1. kolovoza 1964. u Zagrebu. Poeziju objavljuje od sredine osamdesetih u gotovo svim relevantnim časopisima na području bivše države te u uglednoj emisiji „Poezija naglas“. Vodio je zagrebačke književne tribine, uređivao rubriku „Prvotisak“ u Slobodnoj Dalmaciji te kao urednik potpisao više prestižnih pjesničkih naslova u izdavačkoj kući „Perun“.

Kao mlad brzo se afirmirao te je bio jedan od najnagrađivanijih mladih pjesnika u SFRJ: prva nagrada „Mak Dizdar“, za rukopis, 1985.; prva nagrada „Mladi graditelj“, 1986.; „Goran“, najbolja rukopisna knjiga, Goranovo proljeće, 1987.; „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Heretik na 10 načina“ najbolja knjiga autora do trideset godina, Brankovo kolo, 1988.; prva nagrada žirija i publike na „Festivalu jugoslavenske poezije mladih“ u Titovom Vrbasu, 1991. Kritika ga svrstava u sam vrh tadašnjega jugoslavenskoga mladoga pjesništva.

U samostalnoj Hrvatskoj odlikovan je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi kao najmlađi književnik u državi, a 2017. dobitnik je Maslinova vijenca na manifestaciji Croatia rediviva. Njegovi stihovi ugrađeni su u spomenik Domovinske zahvalnosti u Kninu. U Rumunjskoj je 2021. prvonagrađen priznanjem „Vrata poezije“ na međunarodnoj pjesničkoj manifestaciji.

Pjesme su mu uvrštene u čitanke hrvatskoga jezika (5. i 8. razred) i zastupljen je u brojnim panoramama i antologijama suvremenoga pjesništva od kojih valja izdvojiti Maroevićeve „Uskličnike – hrvatsko pjesništvo 1971. – 1996., od Šopa do Domovića“. Do sada je objavio osamnaest samostalnih zbirka te jednu kao koautor, a osim poezije piše i objavljuje osvrte, kratke priče, filmske scenarije i dramske tekstove. Iz tiska mu je početkom 2022. izišla pjesnička knjiga „Kaverne“, sabrane stare i nove antiratne pjesme (1990. – 2021.).

Član je Hrvatskoga društva pisaca, Slavenske akademije i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Bio je branitelj u Domovinskom ratu. Živi i stvara u Karlovcu.

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company