Objavljen roman Srećka Marijanovića “Bezimeni”

U nakladi Matice hrvatske Stolac i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne objavljen je roman člana DHK HB Srećka Marijanovića, naslova Bezimeni.

“Radi se o retuširanju prizora, osluškivanju i napetosti, osvježenju očekivanih, a zapravo drukčijih i izmaknutih iskustava u spašavanju golih života. Na trenutke su uspostavljena povijesna čvorišta, nastane kresivo koje traži pražnjenje, uvođenje u donekle prihvatljiv i racionaliziran odnos prema svijetu. Na trusnom području rata svako malo se javi iracionalnost, a ona se usputno stišava, naizgled normalizira prihvatljivom savjesti nad iskrsnulim nelagodama.

Pisac oživljava tišinu, stavlja ju na kvadrat i kub, podiže njezin značaj u kontrastu sa šumom, koji ujedno biva obilježen personifikacijom. I ne samo ta stanja, koja prožimaju bezimene, nego i okoliš, osobito kamen, kresivo života i pomaknuća. Čini se sve je to dekor, pozadina za nutarnju dramu koja zahvaća aktere, one koji ostaju na antejski način vezani za tlo, vrhove, rovove. 

Život na liniji razdvajanja sastoji se od previranja, svako malo novih implicitnih žarišta, dramatičnih „burkanja“ do u posljednju piknicu. Izgleda da se bez pridržaja, izravno i sporadično, propinje neki džin – javi se iz obične sitnice, biva gradiran te domalo postaje proganjajuća sablast. Odvažan pripovjedač, kakav je Marijanovićev subjekt, razrješuje nametnute dvojbe: što je veliko u malom ratu i što je malo u velikom ratu!”

(iz recenzije prof. dr. Antuna Lučića)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company