Objavljen roman Oče, nemoj nas prodati Ante Stanića

U nakladi tiskare Fojnica objavljen je povijesni roman Oče, nemoj nas prodati Ante Stanića.

Roman je pisan narodnim jezikom kraja u kome je nastao i ljudi koji u njemu žive ili su živjeli. Zato će ga lako razumjeti svi koji prate Stanićevo književno stvaralaštvo, ali i oni koji vole tečno, jasno i slikovito pripovijedanje o prošlim vremenima. Slijed povijesnih događanja vezan je uz četiri generacije Marinovića. Najstariji u tom nizu je Damjanov otac Borna koji se bavio kožarskim poslom u Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci, a najmlađi su njegovi unuci i unuke od sedmoro djece koje je sa suprugom Magdalenom izrodio i othranio. Gdje su danasa njihovi potomci, pitanje je na koje bi odgovor mogle dati neke nove knjige Ante Stanića. (Ivo Mijo Andrić).

U romanu posebno su pomno individualizirani likovi – mada su i svi veoma ravnopravno predstavljeni. To i jeste pravedno jer su svi ponaosob samo nemoćne igračke kojima izdaleka upravlja ruka sudbine, kojoj se jedni više a drugi manje uspješno opiru. A sve to skupa čini, Stanićev roman, djelom koje donosi nov, zanimljiv i istinoljubiv način sagledavanja jednog dijela bosanske povijesti, na koji smo možda svi zaboravili ili za koji uopće nismo znali. (Kristina Livančić Ljiljić).

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company