Anto Zirdum: Pupoljci sanjare vezeni most – prigodna stopjesmica za djecu bosanskohercegovačkih pjesnika

U nakladi HKD Napredak podružnica Vitez objavljena je knjiga pjesama za djecu Pupoljci sanjare vezeni most (HKD Napredak Vitez, 2022.) – prigodna stopjesmica za djecu bosanskohercegovačkih pjesnika koju je priredio i uredio Anto Zirdum.

Mjesto rođenja pjesnika kao kriterij uvrštavanja u panorame, antologije i slične zbornike ima nekakvog smisla samo u priređivanju prigodnih pregleda, kakav je slučaj s ovom svojevrsnom alternativnom čitankom poezije za djecu, pjesnika rođenih u Bosni i Hercegovini. Prigoda je odredila i razdoblje obuhvata, a to su pjesnici koji su objavili najmanje jednu knjigu poezije za djecu, a djelovali su u razdoblju od 1912. do 2012. Otuda i intencija da na neki način obilježimo 100 godina sustavnog rada na polju dječje književnosti, posebice na polju pjesmotvorstva za djecu. (Naravno, sada je to već 110 godina, ali rađanje ideje se poklapa sa 100 godina od izlaženja almanaha “Književni pupoljci“ kojega je 1912. priredio Josif Milaković probirući najbolje pjesme učenika učiteljske škole u Sarajevu u prethodnih 25 godina.)

Budući da je ona namijenjena nastavnicima i učenicima literarnih sekcija u osnovnim školama, u njezino oblikovanje uključili smo učitelje i nastavnike. Ovaj priređivač je, (često uz konsultaciju sa živim i dostupnim autorima), odabrao po tri pjesme, vodeći računa o raznovrsnosti tema, stilskoj originalnosti, odrazu duha vremena i pedagoškoj aktualnosti. Ponekad bi zamolio učitelje i nastavnike da zajedno s učenicima svojih literarnih sekcija prorade prijedlog i da od tri ponuđene pjesme od tri autora (svaka škola je dobila druga tri autora) odaberu najzanimljiviju i najljepšu pjesmu određenih autora. Doista se dogodilo da se preferencije učitelja i djece nisu baš podudarile s priređivačevim preferencijama i njihov odabir je skoro u svim slučajevima poštivan. Radi ilustracije donosimo odgovor jedne voditeljice literarne sekcije.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company