Objavljena nova knjiga Nikole Šimića Tonina, Dosjetice

U nakladi Hrvatskog književnog društvo Ogranak Zadar, UHAH – Udruga hrvatskih aforista i humorista, Zadar 2022., objavljena je knjiga Dosjetice Nikole Šimića Tonina.

„DOSJETICE“ (u podnaslovu „Aforizmi i …“) zbirkAa je kratkih umotvorina i bilješaka plodonosnog i svestranog spisatelja Nikole Šimića Tonina.

Autor progovara o svakodnevici malog čovjeka suočenog s turbulentnošću sredine iz koje potječe idiomima i povjesticama, vješto parafrazirajući mudre izreke naroda kojeg jako dobro poznaje i s kojim je proživio svoje lijepe i manje ugodne trenutke. Nikola svakom svojom rečenicom, katkada ne libeći se šoka a povremeno uvijeno i sa zadrškom, upire svojom pisaljkom u srž problema i nedvosmisleno tka vez kritičko-refleksivnih aluzija na političke, jezične i ine anomalije (domoljubne satirnice).

S obzirom da je odrastao i živi(o) u BiH i u Hrvatskoj, onda je ova činjenica sama po sebi razumljiva. Anegdotama britko spaja prošlost i sadašnjost, a aktualnicama i pedantno smišljenim parodijama na određen način proriče hrvatsku i bosansku budućnost, kako u društvenom uređenju tako i u jeziku. U vječnoj je borbi sa sustavom i bližnjima, ukazujući poput prosvjetitelja što nam je kao čitateljima i njegovim sugrađanima za činiti. Kreće se u krugovima koji ponekad ne promišljaju svoje postupke pa bivaju razočarani krajnjim ishodom. No, za taj i takav rezultat ne smijemo „kriviti“ autora, baš naprotiv. On je taj koji intelektom i bogatim životnim iskustvom može bolje od ikoga procijeniti utemeljenost pojedinih izjava odnosno radnja.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company