Lovrić, Fabijan – Sad je na redu čovjek/ Tani në rradhë është njeriu

Sad je na redu čovjek/ Tani në rradhë është njeriu (pjesme), Fabijan Lovrić, Naklada DHK HB, Mostar, 2016. Knjižnica Suvremenici, knjiga 131. Recenzenti: prof. dr. sc. fra Andrija Nikić i dr. sc. mikrobiologije: Marko Jelić.  Naslovnica, fotografija i oblikovanje: Gorica Lovrić.

Na prvom mjestu zadovoljstvo je čitati ovu Fabijanovu rukovet. Lovrić piše prodorno spoznajno, lako i razumljivo, izazovno i potresno, britko i istinito o čovječnoj naravi i čovječjem okolišu. Iz nje poput iz vulkanskog kratera izbija Svojim pjesničkim dokučenjima stihotvori endemičih biljaka čitatelje spoznajno uzdiže više nego su se sami mogu vinuti, vodi dalje nego sami umiju iskoračiti. (Andrija Nikić).

Danas je u Hrvatskoj registrirano 36 955 biljnih i životinjskih vrsta, pretpostavlja se da ih ima oko 50 000 do 100 000. Od toga broja 1 135 vrsta su endemske, što bi jednostavnim riječima značilo da je svaka 30 vrsta jedinstvena za naš okoliš.
Upravo je to naglasio Fabijan Lovrić u svojim pjesmama, da imamo ono što drugi nemaju, da živimo tamo što drugi sanjaju. Dodao je još bogatstva onom što je samo po sebi prebogato. (Knin, listopad 2006. Dr. sc. mikrobiologije, Marko Jelić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company