Koštro, Miljenka – Pogled u nedogled

 Pogled u nedogled ( priče), Miljenka Koštro, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, Ogranak Matice hrvatske u Imotskom i HKD Napredak Posušje, 2018. Za nakladnika Ivan Sivrić. Knjižnica Dječja književnost, knjiga 146. Recenzenti su Vinko Grubišić, Blanka Kraljević i Božena Pandža. Naslovnica Josipa Knezović, a ilustracije Josipa Knezović i Miljenka Koštro.

Činjenica je da su ove tople ljudske vješto ispričane novele protkane Miljenkinim lirskim intermezzima, (Cvijete lijepi, cvijete žuti, diži glavu i manje se ljuti, pa ćeš i još ljepši biti, ljepotu ne možeš skriti) pune dobrote i s nostalgičnim mirisom neke bolje ljudskije prošlosti objavljivane u listu za sretno djetinjstvo, Cvitak. No, to ne znači nužno da one pripadaju samo dječjem svijetu i dječjoj književnosti. To, po mom mišljenju, nije isključivo i samo dječja književnost jer tko kaže da se pripovijedanje o strpljivosti, vjernosti, upornosti i zdrava znatiželja ne može odnositi i na nas odrasle i zrele ljude. Doduše, pokatkad ili dosta često zaboravimo zrnca dobrote od kojih smo bili satkani kao djeca jer nesmiljeno vrijeme u kojem živimo od nas traži ponašanje po nekim novim pravilima. Upravo nas na tu našu nekadašnju bezazlenost podsjećaju ove novele. Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost.
                                      Blanka Kraljević

Opomene o očuvanju zdravih međusobnih dječjih, a samim tim i onih najtemeljnijih općeljudskih odnosa te očuvanje prirode kao zaštita ljudskog opstanka i postojanja nikako ne djeluju nametljivo, jer riječ je o tekstovima i ugođajima koje u sebi sadrže, ispričanim živim, svakodnevnim razgovornim jezikom. Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja. Nerijetko govorni sklopovi povezani rimom odraz su govora jednog kraja gdje rima nije rijetkost u svakodnevnom govoru.

                                           Vinko Grubišić

Nakon uspješno objavljenog prvijenca, romana „Biti Viktor“ (2016) te triju zbirki poezije „Cvijetnjak na kamenjaru“ (2003), „Miris vječne mladosti“ (2004) i „Čarolije svitanja“ (2008), književnica Miljenka Koštro priređuje 61 kratku priču u prozi s nazivom „Pogled u nedogled.“ Koštro se pojavljuje po prvi put kao ilustratorica čije ilustracije ponekad čak na apstraktan način prate priče, stavljaju čitatelja na razmišljanje i ukazuju na to da se pred njim nalazi mnogo više od kratkih priča za djecu.
                                             Božena Pandža

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company