Karačić, Vendelin – Ucviljeno vrijeme

 Ucviljeno vrijeme (pjesme), fra Vendelin Karačić, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2019. Za nakladnika Ivan Sivrić. Knjižnica Suvremenici, knjiga 154. Recenzenti Ivan Sivrić i Mato Nedić.

O načinu kako je knjiga strukturirana i izvedena recimo ukratko da je pristup refleksivan, pjesnički moderan i osebujan. Ne uklapa se posve u ovdašnju pjesničku matricu što treba prihvatiti kao razumljivu stvar, budući da svi do svojih pjesničkih ili umjetničkih dometa dolazimo na različite načine. U pjesničkom i umjetničkom nastojanju što je pred nama prepoznaje se duboka i svakovrsna erudicija, različiti utjecaji te osebujan izraz. Vidljivo je da je na autora snažan utjecaj ostavilo dugotrajno „druženje“ sa stihovima, više recepcijom književnih djela, nego njihovim stvaranjem. Također, autoru ovih redaka se čini kako i u „Ucviljenom vremenu“ prevladava težnja za jezgrovitošću, jednostavnosti koja graniči sa savršenstvom. Osjeća se fini dah dalekoistočne poezije, ne formom, nego snagom i sažetošću te dojmljivošću. Tako se stihom reduciranim na najnužnije otvaraju polja za nova značenja koja autor ipak dosljedno kontrolira. I to nije lagan zahtjev, jer mnogo je jezičnih novotvorevina u pjesmama koje možda ni ne će ući u svakodnevni govor, ali vrijedilo je truda, ako ništa drugo, onda zato što one namah upute na očekivana i neočekivana značenja. A to i jest bilo razlogom njihova nastanka. I to omogućuje pozornost koju pomni čitatelj treba prihvatiti/prepoznati. (Ivan Sivrć).

Fra Vendelin Karačić je i zbirkom Ucviljeno vrijeme dokazao da je u dosadašnjemu pjesničkom hodu izgradio svoj poetski pristup i stil. Jezičnu materiju on promišljeno rabi kako bi čitatelju posvijestio probleme današnjice, ne bi li pokrenuo korekcije koje će voditi vraćanju na pravi put, vraćanju čovjeka samome sebi da bi se, oslobođen, mogao vratiti Stvoritelju. Može li se, međutim, tako veliki zahtjev staviti pred poeziju i može li se od nje očekivati tako velike domete? Ako ne pokušamo, ne ćemo doznati. Fra Vendelin Karačić ima hrabrost pokušati i poziva čitatelje da čine isto. Od malenoga zrna narast će velika biljka, od sjemena riječi nastat će plodovi koji će hraniti tisuće. (Mato Nedić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company