Krmek, Ljubo – Iz humske zemlje II

Iz humske zemlje II, Ljubo Krmek, Naklada DHK HB i Matica hrvtska, Mostar- Stolac, 2016. Knjiga 129. Recenzenti Tina Laco i Antun Lučić.

    Svojim osebujnim pjesničkim jezikom upoznaje nas sa, često zaboravljenim i zanemarenim arheološkim nalazištima, iskopinama, bršljanom obraslim zidinama, skrivenim izvorima rijeka, ilirsko-rimskim gradinama, bakrenim kopljima, neponovljivim mozaicima, statuama izrađenim od kamena pješčenjaka, kulama, crkvicama sa starohrvatskim pletenicama opečaćenim likovima hrvatskih vladara. Donosi nam priče o stećcima, o njihovoj ljepoti i tajnosti, o vječnom snu kamenih spavača koji ostaju kao znak bivanja i trajanja Hrvata na ovim prostorima, koji nam, u zagrljaju smilja i kadulje,  pokazuju da smo svoji među svojima, da trebamo nastaviti koračati uspravno i dostojno, ne pokleknuti, ne izdati svoj narod i svoju vjeru. (Ružica Soldo)

Pjesnik Ljubo Krmek živi riječi i isto tako živa je njegova riječ. Oživljava prošlost i prostore, odgonetajući i čuvajući hrvatsku baštinu, a time osvještava naš identitet. Nikada se ne udaljava od zavičaja, ali nas uvodi u globalne odnose i kozmičke sfere.

    Bogatim iskričavim jezikom jednostavno obuhvaća sav svoj zemni prostor, kako bi i nas pridobio u istinskom svjedočenju postojanja, jer davne kulture su  naše nasljeđe i zalog kroz očuvanje i njegovanje bića hrvatskog jezika.

   Knjiga druga – Iz humske zemlje – silnom snagom izrijeka i raznovrsnošću podataka o nama samima, kroz pjesničku provenijenciju, vrijedno je djelo koje s pravom promiče i spaja ljubav sa slovom  i traži pozornost daleko šireg karaktera.

Stoga u potpunosti zaslužuje ovu prestižnu nagradu našeg velikana Antuna Branka Šimića.

(Vlatko Majić)

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company