Grcić, Stipan – Zagoranac

 Zagoranac (pjesme), Stipan Grcić, Naklada DHK HB, Mostar, 2015. Knjižnica Suvremenici, knjiga116. Urednik Fabijan Lovrić, a recenzenti Zvonko Čulina i Fabijan Lovrić.

    Dajući doprinos sveukupnosti književnih tradicija, na svojstven način, i Stipan Grcić daje svoj doprinos pučkom pjevanju, a njegove pjesme nose u sebi poseban dar emocionalnog naboja koji plijeni slušatelje i čitatelje na putu do spoznaja o izrazu kakav on njeguje, kakav mu je urođen i kakav ne želi promijeniti.

 

    Posebnost je jezik Zagore, ta mješavina: ikavice, ijekavice, arhaizama, usvojenih riječi koje su dobile svoja značenja i neizbrisivo se uselile u idiom Zagore, u govor specifičan i u uporabi stanovništva još od davnih dana. Stipan Grcić koristi čitav jedan leksik zaboravljenih riječi koje bi trebalo izdvojiti, dati im suvremena značenja kako se ne bi zagubile, kako u navali promjena i utjecaja, te migracije stanovništva, ne bi vječno nestale. (Fabijan Lovrić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company