Hercegovina odala počast čapljinskom pjesniku Jozi Jakiši

Veliki broj Čapljinki i Čapljinaca te prijatelja, suradnika i kolega pokojnog pjesnika Joze Jakiše nazočio je književno-glazbenoj večeri koja je bila posvećena ovom čapljinskom pjesniku. Prva je to večer ovog tipa u sjećanje na pjesnika koji je ostavio veliki trag u hrvatskoj književnosti 20. i 21. stoljeća. Sjećanje na pokojnog Jozu, čitanje ulomaka iz njegovih djela i uživanje u književnosti organizirali su studenti kroatistike ”Franjo Milićević” Filozofskog fakulteta SUM-a i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, a događaj je održan u caffe baru Tropic u Čapljini.

Jozo Jakiša poznatiji pod nadimkom Kana, stvarao je tijekom cijelog svog života, a nakon njegove smrti, ostalo je 14 djela. Prva objavljena knjiga mu je “Naviljak drače”, a druga knjiga je objavljena u nakladničkoj cjelini Biblioteka Susreti, u izdanju Sekcije pisaca-radnika Crne Gore, iako nije Crnogorac, pod naslovom “Privezan na sidrištu” (može se naći u NSK u Zagrebu, signatura 627.159). 

Kasnije djelovanje obilježava početak Domovinskog rata, u kojem aktivno sudjeluje, i koji ostavlja snažan i neizbrisiv trag na napisane i objavljene pjesme, u kojima se osim iskustava s ratišta, nalazi i velika doza socijalne angažiranosti, kako u opisu problema maloga čovjeka, a još više o poslijeratnim problemima malog čovjeka-ratnika. U posljednjoj objavljenoj knjizi, ostaje socijalna dimenzija, no ispričana kroz gotovo zaboravljene riječi rodnoga kraja, u pokušaju oživljavanja ili barem očuvanja zaboravljenog jezika predaka.

Djela Joze Jakiše – Naviljak drače, 1987. – Privezan na sidrištu, 1989. – Na raskrižju uma, 1997. – I prebirem pirevinu, 1998. – Na raskrižju uma (dopunjeno izdanje 2000.) – Šoldara, 2002. – Netko porta, 2006. – Moja zanovjetanja, 2010. – U morebitnom zaleđu, 2012. – Trlja vrlja 2014. – O jeziče, što izreče 2014. – Gunčula 2015. – Grij i smij negdanje Jercegovine, 2017. – Lipe li nenadnje 2019.

O životu i književnom stvaralaštvu Joze Jakiše govorili su: Anita Jakiša Raguž (kći pok. Joze), prof. dr. sc. Antun Lučić, doc. dr. sc. Tina Laco (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru) i prof. Ivan Baković (predsjednik DHK HB). Jozine stihove i stihove napisane o Jozi čitali su doc. dr. sc. Marko Tokić, Marija Pavković, Ivan Dugandžići i Rasim Zlatan Pršte. Glazbeni prinos dao je Petar Rozić.

https://bljesak.info/kultura/knjige/hercegovina-odala-pocast-capljinskom-pjesniku-jozi-jakisi/375047

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company