Obilježena 77. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne raspisali su natječaj o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću, za uratke iz književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije i videa. Natječaj se organizira sa željom njegovanja spomena na 66 hercegovačkih franjevaca, koje su tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću pobili jugokomunisti.

Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću održani su na Širokom Brijegu 4. – 7. veljače 2022.

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg. Podijeljene su i nagrade na Natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci za uzrast djeca, mladež i odrasli. 

Za uzrast odrasli. prvu nagradu dobio je fra Šimun Šito Ćorić za pjesmu »Šezdeset i šest«, koju je i uglazbio te objavio video spot. Drugu nagradu dobila je Maja Matković. Rad joj nosi naslov »Komadić tkanine«. Treća nagrada otišla je u ruke Karle Kevo. Napisala je rad pod naslovom »Otrgnuti od zaborava«.

Za uzrast mladež prva nagrada pripala je Darki Tusunu, učeniku gimnazije Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Napisao je pjesmu »Zločin bez kazne«. Daria Buljan, učenica gimnazije Marka Marulića iz Tomislavgrada dobila je drugu nagradu. Rad joj nosi naslov »Priča jednoga Briga«. Treću nagradu osvojila je Marija Perković, učenica Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega. Napravila je likovni rad pod naslovom »Nakon tame, svjetlost«.

Za uzrast djeca prvu nagradu za likovni rad pod naslovom »Uzalud im bi«, dobila je Mihaela Čuljak, učenica Prve OŠ Široki Brijeg. Druga nagrada pripala je Mateji Galić, učenici OŠ Franica Dall’era iz Vira. Njezin literarni rad nosi naslov »Plač Majci Božjoj«. Petar Bušić, učenik OŠ fra Stipana Vrljića iz Sovića, dobio je treću nagradu za rad »Ubili su moga fra Arkanđela i sve profesore.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company