Čovječji odgovor i vapaj nad srušenim svijetom i izokrenutim vrijednostima

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja.

U siječnju 2022. godine iz tiska je izišla već druga knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja. Riječ je o knjizi poema „Vrtni patuljak“, obima 104 stranice, podijeljenoj na devet pjevanja: Dvije tisuće i dvadeseta godina, Potres u donjem svijetu Banovine, Richter trese Hrvatsku, Zorro s maskom covida-19, Prognanici vrtni patuljci, Dvadeseto stoljeće, Iskri snijeg na granama, a potom se na suncu topi, 2020. godina selfi s demokracijom i You tube u očnim šupljinama.

Već iz njihova naslova vidljivi su poticaji i sami sadržaji uknjiženih poema. Prije svega to su potres u Zagrebu i Banovini, potom pandemija korona virusa, izbjeglička kriza i novi globalni procesi, u kojima se globalno širi i na globalne podjele, moć novca i inrenetske društvene mreže, nasilje i vjerska netrpeljivost, konačno svima vidljiva činjenica da cijeli društveni slojevi postaju marginalni, dvadeseto stoljeće i neoliberalizam na početku novog tisućljeća, što je autora navelo na promišljanje o epilogu vremena kakvoga smo donedavno poznavali.

U napomeni, na kraju knjige, Bilosnić piše: „Doslovno, mijenja se i srce i um svijeta. I tijelo njegovo, priroda. Potresi, poplave, orkani, požari, epidemije, postale su brze poput interneta, mijenjajući i dinamiku svijeta. Kako u slučaju moje poeme broj od devet pjevanja upućuje na devet preobrazbi u svakom od simetričnih krugova našeg doba, kako nebeskih i rajskih, tako i paklenih, sugeriranje broja devet kao zadnjega broja u nizu, označava i na njegovu kozmogonijsku, ritualnu vrijednost stvaranja novih oblika i novog reda svijeta. Tako početak 21. stoljeća, novog doba, ne vidim u 2000., već u 2020. prestupnoj godini, kao godini nove energije.“

Dr. sc. Tin Lemac, recenzent ove knjige, za poemu „Vrtni patuljak“ Tomislava Marijana Bilosnića, između ostalog kaže: „Možemo reći kako je ovom poemom Bilosnić postigao uspjeh na više planova. Prvi je uglavljivanje svojeg recentnog književnog djela u suvremene tokove što je jedan nadasve čovječni odgovor i vapaj nad srušenim svijetom i izokrenutim vrijednostima, drugi je nastavak pisanja poema čime se kohezivira njegov veliki korpus, treće je tkanje poema na sličnom poetičkom i stilskom fonu, a četvrto možda i vrednovanje koje ćemo vidjeti u budućnosti. U svakom slučaju, poemom Vrtni patuljak dobili smo još jedno djelo koje u odvjetku književnosti sazdanoj na odgovoru aktualnoj stvarnosti ne bježi u moguće svjetove kao subverziju, već govoreći proriče i vapije. Koja će strana preuzeti vodstvo, možda vidimo i u nekom drugom djelu“.

Knjigu poema „Vrtni patuljak“ izdao je nakladnik 3000 godina Za dar, kao urednik potpisuje se Dejan Golem, recenzent je dr. sc. Tin Lemac, naslovnicu je, kao i gotovo sve svoje dosadašnje knjige, likovno opremio sam autor Tomislav Marijan Bilosnić, dok grafička obrada pripada Mariji Marfat. Knjiga je tiskana uz potporu Krekić Avangard d. o. o. Zadar i Media Oglasi d. o. o., Zadar.

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company