Volić, Ivan

Ivan Volić (Nova Bila, 1. kolovoza 1996.) završio je Studij novinarstva i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Do sada je objavio dvije zbirke pjesama: Sedamnaest osvita (2015.) i Prostori sebe (2018.). Jedan je od osnivača Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti „Franjo Milićević“ s kojim je aktivno sudjelovao u radu Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Aktivni je član Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak Travnik i voditelj Kluba čitanja Gradske knjižnice u Novom Travniku.

 

 

 

 

IZBOR IZ DJELA

 

Nikada nismo zajedno čitali

 

Nakon svega,

to je poraz.

Tada sam umislio

da strojevi kupe

suhe snopove žita,

a dan prije

Balašević je najavio

koncert u Sarajevu.

 

 

Sva simbolika

zakržljalog proljeća

i oslikanih ruku

još uvijek je

na prekrivačima kauča.

Još uvijek se

kroz moj prozor

povremeno formiraju

vojvođanski sokaci.

I dalje tražim nešto tvoje,

vjerujući da postoji –

iako nikada nismo zajedno čitali.

 

ODJECI

 

Tražeći intimni komentar na proživljena iskustva i opažaje, Volić otkriva različite prostore sebe koji se podjednako isprepliću i razdvajaju kroz privlačnu dinamiku nedorečenosti koja će, moguće, postati njegov prepoznatljiv pjesnički potpis. Upravo je temeljem uočavanja tih prostora zbirka podijeljena u četiri ciklusa, ne toliko na tematskome principu, koliko na promišljanju o odnosima koje lirski subjekt uspostavlja naspram određenih fenomena. Primjetno je tako da u prva dva ciklusa dominira ljubavna tematika, no ono što ih ponajviše definira jest način na koji se iskustvo ljubavi tretira: ponajprije još kao živa, svježa, često bolna uspomena, u kojoj je konkretiziran objekt čežnje, a zatim samo kao sjetno prisjećanje na ideju ljubavi u kojemu pokatkad ironija proplamsava kao obrambeni mehanizam (ulomak iz recenzije u zbirci Prostori sebe).

Tina Laco

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company