Juka, Darko

Darko Juka (Mostar, 30. studenoga 1981.) hrvatski je književnik, novinar, kolumnist, kulturni i društveni djelatnik, stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću.

Autorom je triju zbirki poezije: Sjetni tragovi (2003.), Usud tišine (2005.) i Teštamentum (2020.), stručne knjige Priručnik za novinske novinare (2007.), knjige kolumni Jukine crtice (2020.) i knjige memoarskih proznih zapisa Krikovi sjećanja (2020.). Pjesme i prozne zapise objavljuje u Vijencu Matice hrvatske (Zagreb), Motrištima Matice hrvatske Mostar, Osvitu DHK Herceg-Bosne (Mostar) i Hrvatskomu slovu (Zagreb).

Juka je u javnosti osobito prepoznatljiv kao kulturni djelatnik, u prvom redu kao dugogodišnji ravnatelj umjetničke Galerije Aluminij, zahvaljujući kojoj je Mostaru osigurao uživanje u radovima niza velikana likovne umjetnosti, ujedno predano pomažući afirmaciju likovnih, književnih i glazbenih stvaratelja mlađega naraštaja. Zapažen je i kao urednik i voditelj televizijske emisije Kulturno, s Darkom Jukom te kao autor kolumnā u kojima se dotiče kulture, povijesti, politike, ali i društvenih devijacija.

Dobitnikom je prve nagrade Dubravko Horvatić za najbolje prozno djelo u 2020. godini, a nagrađen je ulomak iz njegove knjige Krikovi sjećanja, objavljen na stranicama Hrvatskoga slova. Za rad na kulturnom planu, Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu Vjekoslav Šutej (2013.) i Veliku povelju zahvalnosti MH Mostar za promociju i afirmaciju kulture u Gradu na Neretvi (2017.). Jukin je rad u komunikacijskoj struci i odnosima s javnošću vrjednovan međunarodno te mu je Prva međunarodna konferencija za odnose s javnošću u JI Europi, PRO.PR Conference, dodijelila nagradu PRO.PR Award (2015.) za osobit doprinos razvoju procesa upravljanja komunikacijama i odnosima s javnošću.

Članom je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Matice hrvatske Mostar.

Živi i djeluje u rodnom gradu.

 

Bibliografija

Sjetni tragovi (Osobna naklada, Mostar, 2003.)

Usud tišine (Gral, Široki Brijeg, 2005.)

Priručnik za novinske novinare (Matica hrvatska, Čitluk, 2007.)

Teštamentum (Matica hrvatska, Mostar, 2020.)

Jukine crtice (Matica hrvatska, Mostar, 2020.)

Krikovi sjećanja (Matica hrvatska, Mostar, 2020.)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor HIG d.o.o | Human Invest Group