Bitanga Šujan, Ivan

Ivan Bitanga Šujan (Imotski, 29. ožujka 1959.) osnovnu školu završio u Runoviću, Gimnaziju u Imotskom a Višu ekonomsku školu u Splitu. Čitav svoj radni vijek, noseći križ toga zanata i onoga što mu Bog podari u vidu talenta, proveo je kao bankarski službenik.

Poeziju piše još od rane mladosti. Prvu pjesmu je objelodanio u lokalnom listu Imotska krajina 1975. godine. Svoju prvu knjigu San u ogorju je objavio u Splitu 1984. godine u biblioteci OTOK. Poslije je uslijedilo još trinaest zbirka pjesama, a najnoviji iskorak od poezije je knjiga domaćega humora Imotska zmija smija (Matica hrvatska u Grudama 2021. godine).

Recenzenti u njegovim knjigama bijahu eminentni Luko Paljetak, Petar Gudelj, Tonći P. Marović, Nikola Martić, Zlatko Tomičić, Jure Ujević, Tomislav M. Bilosnić, Mladen Vuković, don Ilija Drmić, Mara Pezo, Ivan Juroš, Mario Bilić, prof. Ivica Šušić i drugi.

Pozornost čitateljstva je posebice privuklo zadnjih četiri zbirke pjesama: Žrvanj (Split, 2018.), Brzacima sna (2017.), Berači svjetlosti (2019.) te izbor iz duhovne poezije knjiga pjesama Čiji si (Grude, 2020.). Posljednja knjiga je iskorak u humor, Imotska zmija smija (2021.).

Surađivao je s mnogim listovima te uvršten u zbornike i antologije: Sunce, 100 hrvatskih pisaca, Duhovna pozija, Imotska nova lirika, Ruža… ruže… ruži, Gospa u Imoti… Neizostavan je sudionik kulturnih događanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji (gdje živi): Krivodol, Imotski, Split… te u Hercegovini: Grude, Drinovci, Mostar, Posušje, Široki… Dobitnik nagrada i priznanja za svoj rad.

Gospodin Petar Majić je u osvrtu na pjesništvo Ivana Bitange Šujana kazao između ostalog:

Siguran sam da će realan i dobronamjeran obični čitatelj od prvih stihova osjetiti njihovu širinu, dubinu i lakoću i ne će ni pomisliti na nešto nazadno, ali javlja se dojam da je i sam Šujan svjestan da ga suvremena književna kritika ne će prosuđivati po snazi, dubini, koloritu emociji i ljepoti njegovih stihova, i da ga ne će milovati i maziti, nit uzdizati upravo zato jer u njima nema dovoljno prostakluka, krvi, gnjeva, banalnosti, anacionalnosti, blasfemije, bestijalnosti, buntovnosti… Valjda ga zato i nema među javno promoviranom, modernom, hrvatskom poetskom elitom…

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru. Živi s obitelji u Runoviću.

 

IZBOR IZ DJELA

 

Mater i loza

 mater ima mene i loze

i četiri ćoše kuće na plećima

 

proljećem o rezidbi plaču loze

mater od truda svu godinu

od umora na drači bi zaspala

čitav život borba protiv korova

u niski godišnjih doba sjali žuljeviti dani

kazujuć pute

rodilo vrime boran

zgrčila se mater

zgobala se loza

 

veže loze

loze vežu nju

stenje tvrda zemlja pod visokim nebom

mater i loza

 

brižno i odano se čuvaju

ako jedna odustane

druga ozelenit neće

 

Kruh svagdanji

za

punim

stolom

v j e č i t a g l a d

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company