Čulina, Zvonko

Pjesnik i slikar Zvonko Čulina je rođen 1956. godine u Pridragi kod Zadra, gdje je završio Osnovnu školu. Srednju školu završio je u Zadru u kojem počinje pisati svoje prve pjesme. Od 1984. do 2007. godine živio je i stvarao u Dortmundu (Njemačka). 2007. god. vratio se,  živi i umjetnički djeluje u rodnoj Pridragi.

Završio je Pedagošku akademiju (Likovne umjetnosti) u Zagrebu, te Filozofski fakultet (Povijest umjetnosti) u Beogradu, gdje je studirao i Sociologiju.

1987. god. provodi na postdiplomskom studiju Sveučilišta u Bochumu (Njemačka).

Osim što slika i bavi se karikaturom i novinarstvom; piše pjesme, priče, basne, humoreske i aforizme te članke o umjetnosti i umjetničko-književne kritike, te je promotor i organizator mnogih (također internacionalnih) izložbi.

Objelodanio je u mnogim hrvatskim i njemačkim časopisima, zbornicima, katalozima,

novinama i na radiju, a objavio je uz devet samostalnih zbirki poezije i dvije knjige basni te u desetak zajedničkih zbirki i antologija.

Kao slikar sudjelovao je na više od 120 izložbi slika i aukcija u domovini i inozemstvu te na 40-ak umjetničkih projekata i likovnih kolonija (često u humanitarne svrhe).

Pokretač je i voditelj mnogih likovno-književnih radionica za djecu i mladež, te osnivač i voditelj nekoliko umjetničkih grupa u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Dobio je i mnoga priznanja za umjetnost i poeziju.

Nakon što je bio dugogodišnji član Saveznog udruženja likovnih umjetnika Njemačke (BBK), Udruženja njemačkih književnika (VS), te Međunarodne grupe književnika Ruhrske oblasti, sada je član Društva hrvatskih književnika (DHK) Herceg-Bosne u Mostaru i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) Zadar. Osnivač je i umjetnički voditelj Umjetničke udruge  ART – TOTAL projekt International.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company