Promocija knjige Maje Tomas “Moja svitanja”

Naklada Tomas i Gradska knjižnica Marka Marulića organizirali su 15. prosinca 2021. promociju knjige poezije i fotografije autorice Maje Tomas, “Moja svitanja”. 
U programu su sudjelovali Zvjezdana Čagalj, organizatorica i moderatorica, Marijan Grbavac, glumac i recitator, Damir Trogrlić-Was, recitator, Jasenka Splivalo, povjesničarka umjetnosti, sama autorica te klapa Friži u glazbenom dijelu programa.
– Naziv zbirke Moja svitanja uključuje ono iznimno svjetlo početka novog dana, koji poslije mijenja svoje boje, a svjetlo je i osnova fotografije, kojima Maja Tomas u ovoj zbirci izražava još jedan osobni izričaj.
Senzibilitet, koji je prije iskazivala čakavicom, sada iskazuje kratkom formom i povezuje veći dio bojama: narančasto, sivoplavo, plavo, žuto, dakle, različitim svjetlostima.
Fotografije ne moraju i nisu usko povezane uz pojedinu pjesmu, ali su odraz krajobraza koji je nesumnjivo ostavio značajan trag na autoricu: kamen, nebo, svjetlo i nadasve more.
Čini se da autorica uz ushit riječima želi i vizualno osnažiti doživljajni imaginarij, kako osobni tako i čitatelja.
U ovoj zbirci „vlada“ riječ, ali je fotografija ta koja svojom lapidarnošću „iznenadi“ i spoji boju s našim predodžbama, zabilježila je u predgovoru Jasenka Splivalo.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company