Tolj, Ivan

Ivan Tolj rodio se 17. siječnja 1954. godine u Blatnici, općina Čitluk, u zapadnoj Hercegovini. U ranom djetinjstvu zbog očeve bolesti, a potom i njegove prerane smrti, već 1959. odlazi kod strica u Zagreb gdje završava osnovnu školu. Gimnaziju klasičnog smjera završava u Pazinu. Upisao je i pohađao Teološki, Pravni i Filozofski fakultet u Zagrebu. Diplomirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu hrvatski jezik i književnost. Bio je profesionalni književnik od sredine sedamdesetih godina minulog stoljeća. U tom razdoblju objavio je desetak knjiga pretežito poezije. Prevođen je na nekoliko stranih jezika.

Već 1988. godine pridružuje se najužem krugu sudionika oko dr. Franje Tuđmana. Jedan je od utemeljitelja HDZ-a, pokreta i stranke koja je pokrenula demokratske promjene u Hrvatskoj. Po agresiji na Hrvatsku uključuje se u stvaranje Hrvatske vojske i od samoga je početka sudionik Domovinskoga i obrambenog rata. Po zapovijedi predsjednika dr. Franje Tuđmana intenzivno se uključuje u stvaranje IPD-a (kasnije Političke uprave, pa potom Sektora za odnose s javnošću i informiranje). Jedan je od utemeljitelja „Hrvatskog vojnika“ i njegov dugogodišnji odgovorni i glavni urednik. Utemeljitelj je i glavni i odgovorni urednik „Velebita“ koji je izlazio sve do 2000. godine. Odgovorni je urednik u ratnome razdoblju svih publikacija u MORH-u. Piše i sastavlja s još dvojicom autora knjigu „Za Hrvatsku“, tiskanu 1992., koja je uz navedene časopise nekoliko ratnih godina služila za formaciju i odgoj hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Glavni je urednik i knjige „Domovinski odgoj“, tiskane 1995., koja je također poslužila u formaciji vojske i vojnika. Ta je knjiga bila dostupna, osim vojske i širim slojevima hrvatskoga pučanstva. Tijekom rata postaje bojnikom, brigadirom i nakon operacije „Bljesak“ generalom Hrvatske vojske. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je najvišim vojnim i državnim odličjima. Dolaskom Stipe Mesića na vlast biva umirovljen u činu generala bojnika. Živi i radi u Zagrebu.

Objavljena djela:
Otočanka (pj.), Zagreb, 1980.;
Biokovski val (pj.), Zagreb,1983.;
Kozmopolitska jesen (pj.), Zagreb, 1983.;
Slavenske zime (pj.), Zagreb, 1987.;
Anima Croatorum (pj.), Zagreb, 1990.;
Križnice (pj.), Zagreb, 1990.;
Drinske elegije (pj.), 1992.;
Za Hrvatsku, Zagreb, 1992.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company