Čondrić, Drago

 Drago Čondrić je rođen 21.12.1944.g. u selu Klašnice, kod Laktaša u Bosni i Hercegovini, gdje mu se obitelj sklonila pred strahotama Drugog svjetskog rata. Odmah poslije rata, obitelj se vratila na svoje ognjište, u selo Rapovine kod Livna, gdje Drago završava Osmogodišnju školu. Poslije toga završava klasičnu gimnaziju, kod franjevaca, u Visokom. Ali se ne odlučuje za studij bogoslovije, nego odlazi na Pravni fakultet u Splitu, gdje diplomira 1970.g. Poslije studija se zapošljava, zasniva obitelj i ostaje živjeti u Splitu.
U književnosti se javio relativno kasno. Njegova prva knjiga EVANĐELJE PO ČOVJEKU tiskana je 2009. god., a zatim slijede: FRAGMENTI RANE JESENI, nagrađene trećon nagradom Fra Martin Nedić u Tolisi, 2011. i GOLGOTA, GOLGOTA!, koja je nagrađena prvom nagradom na trijenalnom natječaju DHK i Pasionske baštine u Zagrebu 2010., te napokon i RASPREDANJE SUDBINE. Njegova nova knjiga SEDAM BIBLIJSKIH POEMA je u pripremi za tisak:
Član je DHK u Zagrebu i DHKHB u Mostaru.
BIBLIOGRAFIJA:
1. EVANĐELJE PO ČOVJEKU, pjesme, Naklada Bošković, Split 2009.g
2. FRAGMENTI RANE JESENI, pjesme, Naklada Bošković, sunakladnik Matica Hrvatska – Livno, 2010.g.
3. GOLGOTA, GOLGOTA, poema, Naklada Bošković 2011.g.
4. RASPREDANJE SUDBINE, pjesme, Naklada Bošković 2012.g.

 

KNJIŽEVNE NAGRADE
1. Prva nagrada Zaklade PASIONSKA BAŠTINA I DRUŠTVA HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA za 2010.g.
2. Treća nagrada „fra MARTIN NEDIĆ“ za zbirku pjesama FRAGMENTI RANE JESENI, 20011.g
 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company